Hård press på anställda som tar emot flyktingar
Den flyktingsituation som blivit följden av Rysslands invasion av Ukraina har satt Migrationsverket under rejäl press. ”Det har inte blivit mycket sömn”, säger Anna Ahnlund, ordförande för ST inom Migrationsverket i region syd.
Under de senaste dagarna har tusentals människor som flytt kriget i Ukraina ställt sig och väntat utanför Migrationsverkets lokaler. Många av dem har varit på resande fot i flera veckor och är i akut behov av boende.
– Läget är väldigt allvarligt. Det var nog ingen som kunde räkna med en sådan här stor inströmning på så kort tid, säger Sanna Norblad, avdelningsordförande för ST på Migrationsverket.
Myndigheten har under de senaste åren successivt minskat antalet anställda och avvecklat boendeplatser. På bara några år har myndigheten gått från omkring 8 500 anställda till 5 400. Sedan 2019 har antalet boendeplatser minskat från ungefär 25 000 till 15 000.
– Hade det kommit ett halvår eller ett år tidigare hade vi haft helt andra möjligheter. Nu försöker vi att ställa om och få fram platser men det är svårt att hinna med, säger Sanna Norblad.
I början av mars beslutade EU att aktivera massflyktsdirektivet, som innebär att personer från Ukraina ska erbjudas tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd. Efter det har trycket på Migrationsverket ökat kraftigt.
De som flyr till Sverige ska ansöka om uppehållstillstånd och registreras. Om de är i akut behov av boende och mat ska Migrationsverket tillgodose det. Sedan konflikten startade i slutet av februari har över 14 000 personer från Ukraina sökt skydd i Sverige. Under den här veckan har över 6 500 ansökningar registreras.
Enligt myndighetens huvudscenario väntas omkring 76 000 personer från Ukraina söka skydd i Sverige fram till juni. Köerna utanför myndighetens kontor i Sundbyberg dit merparten sökt sig har varit långa. Många har även kommit till Skåne och Malmö där anställda bland annat skickats ut till färjeterminaler för att ta emot flyktingar.
– Våra medlemmar har gjort allt för att hjälpa flyktingarna. Det har inte blivit mycket sömn. Kommer en färja vid två på natten är vi där och tar emot, säger Anna Ahnlund som är ordförande för ST inom Migrationsverket i region Syd.
De anställdas vilja att hjälpa till är stor, berättar Anna Ahnlund, men att fortsätta på samma sätt som under de senaste veckorna ser hon som omöjligt.
– Vi misstänker ju att det här blir långvarigt. De anställda behöver få sova, äta och hinna träffa sina familjer. Det har inte riktigt fungerat under de senaste veckorna. Beredskapspersonalen vi har vid behov får gå in varje natt och dessutom jobba på dagarna, det är inte hållbart, säger hon.
Att hela tiden möta människor i akut behov av hjälp blir också psykiskt påfrestande.
– Det är jättejobbigt. Än så länge biter vi ihop och kör på, men i längden kommer det inte att fungera. Det kommer många kvinnor och barn och vi alla vet ju hur svårt det är med boende och att platserna inte räcker. Vi försöker att rotera personalen så att man får komma ifrån receptionen en liten stund för att skydda den mentala hälsan från överbelastning, säger Anna Ahnlund.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.