Mer samverkan i offentlig service

SAMVERKAN2008-11-14

Det måste bli lättare att ta del av offentlig service, anser regeringens utredare Lars Högdahl. Han föreslår mer kommunal och statlig samverkan och samlokalisering.

”Den här gången måste förändringar bli av!”

Det skriver utredaren Lars Högdahl i den programförklaring som inleder hans delbetänkande Utveckling av lokal service i samverkan.

Hans utgångspunkt är att medborgaren lätt ska ha tillgång till de offentliga tjänsterna. Därför måste samarbetet mellan kommunala och statliga myndigheter utvecklas, både vad gäller service på kontor och med hjälp av telefon och IT.

Kommunala och statliga myndigheter bör så mycket som möjligt samlokaliseras i ett nätverk av lokala servicekontor. Där ska medborgarna möta företrädare för flera olika myndigheter, anser Lars Högdahl. Servicekontoren bör ha ett gemensamt, standardiserat minimiutbud av tjänster.

Han föreslår även så kallade servicepunkter där man kan kontakta myndigheterna via datorer. Servicepunkter kan var fasta och lokaliserade till en allmän plats eller en butik, där det finns en person som kan assistera besökaren, dock ingen myndighetsanställd. Lantbrevbärare ska enligt Lars Högdahl kunna fungera som mobila servicepunkter.

Bland förslagen finns också auktoriserade servicevägledare i kommunernas och myndigheternas receptioner och servicekontor. Servicevägledarna ska hjälpa medborgare och företag att hitta rätt i den offentliga förvaltningen.

Utredaren föreslår också att ett gemensamt telefonnummer inrättas där medborgarna kan få hjälp att nå rätt myndighet.

Utredaren betonar att både regering och riksdag måste vara tydliga i sina instruktioner till både kommuner och statliga myndigheter att de ska samverka och underlätta för den enskilde.

Alla aktörer, från riksdag till enskilda kommuner, måste vara beredda att ompröva och ifrågasätta invanda organisationsformer, strukturer och arbetssätt, säger Lars Högdahl i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA