Mer pengar till Försäkringskassan

FÖRSÄKRINGSKASSAN2011-09-16

Regeringen höjer anslaget till Försäkringskassan i höstens budget. Ett syfte är att myndigheten ska ha råd att ha kvar sina servicekontor och serviceplatser. Samtidigt föreslås ändringar i sjukreglerna.

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson och fyra andra riksdagsledamöter från Alliansen presenterar budgetförslaget om sjukförsäkringen i en debattartikel i Dagens Nyheter.

”Många sjukskrivna möter nu mer aktivitet, tidigare insatser och tydligare spelregler på vägen tillbaka till arbetet, vilket har lett till att färre nu är sjukskrivna under lång tid. Men det har också funnits problem med en del av reglerna i sjukförsäkringen. Människor har fallit mellan stolarna och ibland hamnat i situationer som upplevts som orimliga. Det förringar inte de senaste årens viktiga framsteg. Men det visar att det är svårt att genomföra stora sociala reformer”, står det i artikeln.

Bland regeringens reformförslag finns högre ersättning till dem som är ”nollklassade”. Det handlar om dem som tidigare haft tidsbegränsad förtidspension och som saknar sjukpenningsgrundande inkomst. När de behöver återvända till sjukförsäkringen till följd av nedsatt arbetsförmåga ska de få en ersättning som i stort sett motsvarar vad de hade tidigare.

Försäkringskassan ska få möjlighet att göra mer individuella bedömningar vid sjukförsäkringens bortre tidsgräns. Genom att utvidga det så kallade oskälighetskriteriet. skapas större möjligheter att bevilja fortsatt sjukpenning till allvarligt sjuka. Men enligt artikelförfattarna innebär det inte att tidsgränsen tas bort, utan att den flyttas fram i tiden.

Anlagen till rehabiliteringsinsatser utökas i syfte för att ge fler människor bättre stöd att komma tillbaka till arbetslivet. Försäkringskassan får också i uppdrag att snabbt utreda hur arbetsförmågan ska bedömas efter 180 dagars sjukskrivning.

Enligt debattartikeln ska Försäkringskassan få mer pengar under 2013 för att behålla servicekontor och serviceplatser. Från 1 januari 2012 ökas anslagen för att genomföra de nya förslagen om ändringar i sjukförsäkringen.

”Vi uppskattar att det politiska samtalsklimatet i dessa svåra frågor har förbättrats. De politiska åsikterna går fortfarande isär – det är naturligt på ett så stort område – men debatten är mer nyanserad och tonläget mer respektfullt” skriver regeringspartiernas företrädare.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA