Fler hot mot Migrationsverkets anställda
I Migrationsverkets medarbetarundersökning uppger 13 procent av de anställda att de utsatts för hot eller våld under det senaste året. ”Jag är orolig för säkerheten för våra medlemmar”, säger Sanna Norblad, ordförande för ST inom Migrationsverket.
»Hotfull aggressiv sök«, »Sökande hotar ta sitt liv«, »Tjänsteman blev knuffad på gatan«, »Sök vägrar lämna lokalen«, »Psykiskt sammanbrott«.
Det är några av de 1 600 händelser som anställda anmält i Migrationsverkets incidentrapporteringssystem under 2015. Det är nästan dubbelt så många som 2014. En förklaring till ökningen är att både antalet asylsökande och antalet anställda ökat kraftigt.
Enligt Maria Johansson, arbetsmiljöspecialist på myndigheten, ligger andelen anmälda våldsincidenter konstant på cirka 2 procent, medan andelen hot ökat från 12 till 16 procent.
ST inom Migrationsverket ser allvarligt på situationen.
– Vi möter människor som mår väldigt dåligt och som man dessutom trycker ihop allt fler på en liten yta. Jag är orolig för säkerheten för våra medlemmar, säger Sanna Norblad.
Hon befarar att regeringens uppdrag till Polisen och Migrationsverket om att avvisa fler människor kommer att öka spänningarna ytterligare.
De sista månaderna förra året präglades av att flera bränder anlades i boenden eller tilltänkta boenden och mordet på en anställd på ett privat hvb-hem, i Mölndal.
– Det finns en oro bland personalen efter det som hände i Mölndal. De tänker att de här barnen träffar vi, det kunde varit vi, säger Alena Barzngi, ordförande för ST inom Migrationsverket region väst.
Hon konstaterar att det är långa väntetider och stor ovisshet för de sökande.
– Det är inte konstigt att frustrationen växer.
I Boden har man haft två allvarliga incidenter under året, som kunde lett till stora skador.
– Vid två tillfällen har sökande hällt brandfarliga vätskor på sig och varit millimeter från att tända på. Det är såklart en fruktansvärd situation både för dem och för våra medarbetare, säger Mats Skytt, huvudskyddsombud i region nord.
Han säger att många medarbetare är tyngda av situationen. De som arbetar med mottagning och boende har fått ”ta mycket stryk”.
Samtidigt får han signaler om att stämningen bland personalen har börjat vända lite.
– Men då kommer det plötsligt beslut som vi inte kan påverka. Det har precis blivit bestämt att det ska öppnas ytterligare 1 300 platser i Piteå.
Sanna Norblad anser att Migrationsverket myndigheten behöver ta itu med den trångboddheten.
– Det vet vi sedan förut, att förtätning skapar risk för att det händer mer saker.
Hon tycker också att arbetsgivaren behöver förstärka säkerhetstänkandet.
– Vi behöver arbeta mycket mer med uppföljning av våra incidentrapporter, för att se om en del händelser skulle gå att förebygga. Och handläggarna behöver handledning. Dessutom får vi signaler om att ensamarbete förekommer, trots att vi och arbetsgivaren är överens om att ingen ska arbeta ensam.
Hon vill även att myndigheten snarast genomför de utbildningar som ställdes in under den mest hektiska perioden i höstas, både om hot och våld och bemötande.
– Vi har många nyanställda som inte har grunderna och som inte ens betraktas som nyanställda efter att ha jobbat här i två månader.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.