Medarbetare ger chefer bottenbetyg
Det finns ett missnöje med cheferna, men många anställda vågar inte framföra kritik. Det visar en medarbetarundersökning från Kriminalvården. »Det är förödande för verksamheten att ledarskapet inte fungerar«, säger Per Sunneborn, ordförande för ST inom Kriminalvården.
Inom Kriminalvården som helhet är ledarskapsindex i medarbetarundersökningen 54 på en skala till 100. Nästan var tredje av de 7 000 som svarat anger att närmaste chefen inte är bra på att ge återkoppling på arbetsinsatsen, var fjärde att chefen är dålig på att hantera problem.
– Det är förödande för verksamheten och beklagligt att vi har så låga betyg på våra chefer, säger Per Sunneborn, ordförande för ST inom Kriminalvården.
Han menar att första linjens chefer är den viktigaste länken i kedjan.
– Att motivera, återkoppla och hantera problem, det är det som cheferna ska vara bäst på.
Men resultaten skiljer sig åt mellan regionerna. I region nord, där Anette Hillman är regionansvarig för ST, ligger resultaten under snittet. Där tycker närmare 40 procent av de anställda att närmaste chefen är dålig på att motivera medarbetarna.
Hon efterlyser en djupare analys om varför ledarskapet inte fungerar.
– Vi måste ta tag i det här. Rekryterar vi fel personer eller vad är problemet?
Hon är bekymrad över att undersökningen visar att omkring 30 procent av medarbetarna anser att de inte kan framföra kritik utan att det får konsekvenser.
– Den känslan måste komma någonstans ifrån. Det måste ha hänt dem eller någon i deras närhet något som gör att de vaktar sin tunga.
Även Per Sunneborn ser allvarligt på situationen:
– Tyvärr förekommer det att den som uttalar sig kritiskt riskerar konsekvenser, det gäller även förtroendevalda. Det är genom dialog och genom att man kan kritisera sin egen verksamhet som man kommer framåt, säger han.
Per-Eric Gustavsson är ny chef i region nord. Han ser resultaten i enkäten som ett symptom på att dialogen mellan chefer och medarbetare gått i stå.
– Vi måste arbeta med både ledarskap och medarbetarskap. Det är ingalunda bara cheferna som måste utvecklas. Vi måste börja prata med varandra och inte om varandra.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.