Manpower kollar ditt pass

POLISEN2007-06-12

I Stockholm arbetar personal från bemanningsföretaget Manpower som passkontrollanter. Från fackets sida är man mycket tveksam till att utomstående sköter myndighetsutövning.

Anledningen till att gränspolisen tagit in Manpower för att bemanna passkontrollerna i Stockholms hamnar är personalbrist. Totalt arbetar nu ett tjugotal Manpoweranställda som passkontrollanter.

– Personalen mår dåligt. Vi har varit underbemannade länge och rekytering var ett måste för att vår personal inte ska gå på knäna, säger Mika Eskelinen, som är ordförande för ST inom polisväsendets gränssektion.

Men facket hade velat utnyttja Manpower för att rekrytera personal som blev anställd vid polisen som ordinarie passkontrollanter.

Schengenavtalet säger att gränskontrollen ska skötas av en specialiserad tjänsteman som är vederbörligen utbildad för uppgiften. Nu har bemanningsföretagets personal fått en kort introduktion och internutbildning, men facket ifrågasätter om det räcker för att sköta arbetsuppgifterna.

– Jag delar fackens uppfattning när man inte vill använda bemanningsföretag. Men min bedömning är att det var den enda utvägen, säger polisintendent

Peter Nilsson, som är chef för gränspolisen.

Den som arbetar som passkontrollant kan gå in i polisens centrala register och söka sekretessbelagd information. Peter Nilsson har förståelse för att allmänheten kan känna tvekan till att personer som inte är anställda vid polisen får tillgång till sådan information:

– Frågan är testad juridiskt internt. Jag kan förstå oron, men de här personerna är kontrollerade och förordnade av mig som passkontrollanter. Det gör egentligen ingen skillnad vem som är deras arbetsgivare.

Det viktigaste skälet till att gränspolisen inte velat nyanställa egen personal är att man är på väg att ställa om gränskontrollen till rörlig kontroll i och med att också de baltiska länderna och Polen kommer med i Schengensamarbetet. Att nyanställa nu skulle inneburit att man under hösten tvingats börja säga upp personal, säger Peter Nilsson.

– Jag gillar det inte, för att jag inte har dem direkt anställda. Men man måste vara öppen för andra lösningar. Vi hade kört ihjäl dem som vi har kvar här om vi inte hade gjort så här.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA