Manifestation mot överfulla fängelser

EU2008-02-28

I dag samlas fackliga representanter från tio europeiska länder, däribland Sverige, i Bryssel för att protestera mot överfulla fängelser. Manifestationen äger rum samtidigt som EUs justitieministrar sammanträder.

Drygt 400 fackliga representanter från offentlig sektor i tio länder protesterar i Bryssel i dag, med krav på en förändrad fängelsepolitik. Som arrangör står EPSU, en facklig paraplyorganisation på Europanivå som samlar nationella fackförbund inom statlig och kommunal förvaltning, allmännyttiga affärsverk och förbund inom hälsorelaterad och social verksamhet.

Syftet med manifestationen är att väcka debatt i samband med att EUs ministerråd för rättsliga och inrikes frågor sammanträder i Bryssel i dag.

EPSU hävdar att en majoritet av Europas fängelser är överbelagda, och därmed inte kan garantera att de intagna omhändertas på ett hälsosamt och humant sätt. I dag sitter omkring 600 000 människor i fängelse runt om i Europa, enligt EPSUs beräkningar, och anstalterna har i genomsnitt 25 procent fler intagna än vad det finns plats till. Sverige uppges dock ha bäst utgångsläge, med fyra procents överbeläggning.

Överbeläggningen sägs få allvarliga konsekvenser för både intagna och anställda, bland annat eftersom den kringskär möjligheten att förebygga och förhindra våld och skapa en dräglig arbetsmiljö för personalen. Lösningen är dock inte att bygga fler fängelser eller tillåta privata alternativ, menar EPSU. I stället efterlyser organisationen en bred, offentlig debatt om brott och straff, där rättvisa även handlar om sociala villkor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA