Många vill ta över

TBV2004-05-11

Drygt ett 20-tal intressenter har hört av sig efter TBV-stämmans beslut att upplösa studieförbundet. Styrelsens ambition är att alla 350 anställda ska få behålla sina jobb.

Av:  Ann-Charlotte Viklund


Efter nedläggningsbeslutet i slutet av april har ett febrilt arbete pågått inom TBV för att hitta köpare till hela eller delar av den nuvarande verksamheten.
Redan under den första veckan hörde drygt 20 intressenter, bland dem två andra studieförbund, av sig.
Styrelsen ska nu träffa dem och analysera deras möjligheter att ta över delar av verksamheten.
– Folkbildning med samhällsbidrag är den del som enbart andra studieförbund kan ta över. För att säkra fortsatta bidrag prioriterar vi den, men vi är naturligtvis angelägna om att även andra delar av verksamheten kan fortsätta enligt fastställda planer, säger TBVs nyvalde ordförande Gunnar Johanson, tillika kanslichef på ST.

Beslutet att upplösa TBV fattades efter flera års ekonomiska bekymmer och misslyckade försök att anpassa verksamheten till marknaden. 2003 var förlusten 32 miljoner kronor.
– För 2004 är budgeten för folkbildningsdelen svagt underbalanserad, men efter fyra månader ser det ändå ut att vara fullt möjligt att fortsätta.
Enligt Gunnar Johanson är styrelsens ambition att hitta köpare som är beredda att ta över de cirka 350 anställda. Förutom dessa berörs ett tusental frilansande lärare och handledare.
Styrelsen för Eductus AB, ett självständigt och fristående dotterbolag till utbildningsbolaget Competentia, som i sin tur ägs av TBV, har meddelat att dess verksamhet fortsätter som hittills med inriktning på bland annat arbetssökande, rehabilitering, invandrarintegration och omställning.
Ett andra beslut om att upplösa TBV kommer att tas vid en extra stämma i slutet av maj.

FAKTA

Tjänstemännens Bildningsverksamhet, TBV, är en ideell förening som funnits sedan 1935. Medlemmar i TBV är TCO och åtta TCO-förbund, bland dem ST.
TBVs ursprungliga verksamhetsidé byggde på behovet av kompetensutveckling på grundnivå. I takt med att utbildningsbehovet ändrades började även TBV satsa på arbetslivsanknuten utbildning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA