Många rättegångar skjuts upp
Landets tingsrätter tvingas ställa in en växande andel av landets redan schemalagda rättegångar, rapporterar SVT. Andelen rättegångar som ställs in och i stället skjuts fram har nästan fördubblats från 20 procent till 37 procent under coronakrisen.
På bara några veckor har andelen inställda rättegångar ökat drastiskt, enligt SVT. Siffrorna bygger på statistik från Malmö, Göteborg, Stockholm, Uppsala och Luleå tingsrätter. I första hand försöker domstolarna genomföra prioriterade rättegångar där någon är frihetsberövad. Det leder till att andra rättegångar skjuts på framtiden, till exempel vårdnadstvister.
Under vecka 15, 6–12 april, ställdes 24,6 procent av förhandlingarna in vid Malmö tingsrätt och närmare var tredje rättegång vid Luleå tingsrätt. I vanliga fall ställs cirka 20 procent av rättegångarna i landets tingsrätter in under en vecka – första veckan i april var det 36,6 procent, rapporterar SVT.
Det kan förekomma eftersläpning i andelen inrapporterade rättegångar påpekar analytikern Pontus Thor vid Domstolsverket till SVT. Han understryker också att andelen inställda förhandlingar kan påverkas av att vecka 15 var en kort vecka.
”Siffrorna har gått upp mycket jämfört med tidigare. Men det är inte riktigt inställda rättegångar, det handlar om att man skjuter dem framåt i tiden”, säger Pontus Thor till SVT.
Vid Uppsala tingsrätt arbetar man som vid många andra arbetsplatser för att underlätta social distansering. Det innebär enligt SVT bland annat att domstolen flyttat undan hälften av stolarna i lunchrummet och ställt in alla större möten.
”En del av rättssäkerheten är att få sin sak prövad i tid. Om man efter sommaren ska börja sätta ut det vi har ställt in i vår... Det kommer säkert att ta uppåt ett år att jobba ifatt de här tre, fyra månaderna. Fortsätter det längre blir det ännu värre”, säger Catarina Barketorp på Uppsala tingsrätt till SVT.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.