Många ovilliga jobba efter 65  

PENSION2013-11-05

Fyra av tio tjänstemän kan tänka sig att jobba vidare på deltid efter ordinarie pensionsålder vid 65 år. Men nästan varannan kan inte tänka sig att arbeta längre än till 65 år, enligt en ny undersökning.

SCB har på TCOs uppdrag frågat ett slumpmässigt urval i befolkningen 18-64 år om vad som skulle kunna få dem att arbeta efter 65-årsdagen/ordinarie pensionsålder. 45 procent svarar att ingenting skulle kunna få dem att arbeta efter denna tidpunkt.

”Frågan om man kan och vill arbeta efter pensionsåldern avgörs av hur arbetslivet varit. Det handlar inte om reglerna om pensioner eller tjänstepensioner. Det är exempelvis viktigt att göra något åt stressen i arbetslivet som ökat”, säger TCO-utredaren Jana Fromm i ett pressmeddelande.

Enligt enkäten skulle var tredje kunna tänka sig att arbeta vidare på deltid med deltidspension. Bland tjänstemän är den siffran närmare 40 procent.

TCO om att arbeta efter 65  

 

Förutom en möjlighet att ta delpension behövs åtgärder mot den stressrelaterade ohälsan och mot att så många arbetsgivare är obenägna att anställa äldre arbetskraft. TCO anser vidare att om man ska kunna arbeta efter nuvarande pensionsålder är det också nödvändigt staten engagerar sig mer för att de anställda ska kunna uppdatera sina kunskaper. Där bör staten stödja fackens och arbetsgivarnas arbete för kompetensutveckling och vidareutbildning som nu sker i de s k omställningsavtalen. Studiemedelssystemet bör också förändras så att äldre och yrkesverksamma i högre grad kan vidareutbilda sig.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Pensioner Facket
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA