Trots att många frågor ännu är olösta hoppas Britta Lejon och Åsa Erba-Stenhammar att ett nytt avtal för myndighets­anställda är klart redan när nuvarande avtal löper ut på söndag 30 september.
Bild: Elis Hoffman
Trots att många frågor ännu är olösta hoppas Britta Lejon och Åsa Erba-Stenhammar att ett nytt avtal för myndighets­anställda är klart redan när nuvarande avtal löper ut på söndag 30 september.

Många olösta frågor i avtalsförhandlingarna

AVTALSRÖRELSEN2012-09-25

På söndag löper kollektivavtalet för STs medlemmar på myndigheterna ut. Men fortfarande är flera av de stora frågorna olösta.

Trots att STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar beskriver förhandlingsklimatet som »kärvt men hjärtligt« är det tydligt att skruvarna dras åt. På söndag 30 september löper nuvarande avtal ut för de myndighetsanställda.

– Vi har inte bokat in några reservtider till början av oktober, vår ambition är att vara klara senast sista september, säger Åsa Erba-Stenhammar.

Fram tills avtalet löper ut har parterna planerat in förhandlingstillfällen varje dag.

Enligt STs ordförande Britta Lejon är alla de avgörande frågorna fortfarande öppna för förhandling.

– Man sparar de största och svåraste frågorna till sist, annars skulle man aldrig komma i gång med någon förhandling, säger hon.

ST – och Offentliganställdasförhandlingsråd, där ST ingår – har pekat ut vilka frågor som är mest prioriterade: att stärka löneprocessen, att säkra en löneutveckling för alla medlemmar och att ha samma semesterlönetillägg för alla inom staten. Man vill att avtalet ska vara tidsbegränsat, och precis som vid tidigare avtalsrörelser kräver man siffror i avtalet, alltså en lägsta nivå för löneökningar.

Åsa Erba-Stenhammar, som också är förhandlingsledare för OFR, vill inte gå in på detaljerna i förhandlingarna.

– Men under den här veckan kommer vi att fokusera på de prioriterade frågorna, lön och löneprocess.

Dessutom hoppas man hitta fram till någon förbättring som rör restiden, så att viloreglerna för dygns- och veckovila beaktas vid restid.

– Där har vi ett stort medlemstryck och hoppas kunna leverera något.

Årets avtalsrörelse skiljer sig från de tidigare, eftersom det är första gången som Saco-S har ett sifferlöst tillsvidareavtal med Arbetsgivarverket. OFR, som i stället har ett tidsbegränsat avtal, har möjlighet att gå till medling och därefter varsla om stridsåtgärder. Det kan man göra om förhandlingarna drar ut på tiden och man inte anser att det är meningsfullt att fortsätta. Ofta kommer dock parterna överens om att fortsätta förhandla och under den tiden förlänga det

tidigare avtalet.

ST ingår i offentliganställdas förhandlingsråd

På myndighetsområdet förhandlar ST tillsammans med andra förbund inom Offentliganställdas förhandlingsråd, OFR/S, P, O. Förutom ST ingår Lärarförbundet, Ledarna, Försvarsförbundet, Vårdförbundet, Polisförbundet, Tull-kust och Officersförbundet. Motpart är Arbetsgivarverket, en myndighet som organiserar statliga arbetsgivare.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA