Många mobbade på Migrationsverket
Nästan var fjärde anställd på Migrationsverket anser att mobbning förekommer på arbetsplatsen, enligt verkets arbetsmiljöenkät.
Sex procent säger att de själva är utsatta, och lika många att de blivit diskriminerade. De flesta hade inte anmält händelserna.
Huvudskyddsombudet Anna-Lena Hansson säger att de höga siffrorna troligen har ett samband med en tung arbetsbelastning, en situation där chefer och kollegor kan tendera att utse syndabockar. I enkäten svarar drygt hälften, 53 procent, att arbetssituationen blivit mer pressad de senaste tolv månaderna. Bara nio procent anser att arbetssituationen blivit mindre pressad.
– Vi har krävt att man tar itu med de här frågorna. Men det är inte gjort och det är allvarligt, säger Anna-Lena Hansson.
ST-avdelningens vice ordförande Sanna Andersson säger att det nya arbetssättet, som ska förkorta handläggningstiderna, påverkar medlemmarna negativt.
– Det är bara produktion och resultat som räknas. Arbetet är mycket mer styrt, man har inte samma möjligheter att lägga upp sin dag.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.