Många jobbar trots sjukdom

ARBETSMILJÖ2009-02-18

Stress och press ligger ofta bakom både sjuknärvaro och långtidssjukskrivning. Fyra av tio går till jobbet fast de är sjuka. Det visar en arbetsmiljörapport från Saco.

Saco har gjort en enkätundersökning med mer än 5 000 medlemmar. Den visar att långtidssjukskrivning är vanligt, men också att människor går till jobbet trots att de är sjuka. Fyra av tio av de tillfrågade har vid upprepade tillfällen gått till jobbet, trots att de själva anser att de varit sjuka. Rapporten visar att de som har hög arbetsbelastning och arbetar mycket övertid är mer sjuknärvarande än andra.

– Det kan inte vara rimligt att man på grund av arbetsbelastning eller att man inte har råd att stanna hemma måste gå till jobbet fast man är sjuk, säger statistikern Thomas Ljunglöf i ett pressmeddelande.

Enligt rapporten har var sjunde akademiker varit långtidssjukskriven någon gång under den studerade femårsperioden. Hälften av dem på grund av utmattningssyndrom, depression eller stress.

– Långtidssjukskrivning är vanligare ju äldre man är, men ser man till dem som varit långtidssjuka på grund av utmattningssyndrom och stress så är åldersfördelningen mycket jämnare, säger Thomas Ljunglöf.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA