Bild: Casper Hedberg

Många har tackat nej till omplacering

ARBETSFÖRMEDLINGEN2024-11-22

I september varslade Arbetsförmedlingen 228 medarbetare om uppsägning. Hittills har 153 anställda erbjudits omplacering inom pendlingsavstånd – men endast 67 har tackat ja, enligt STs avdelningsordförande Åsa Johansson.

För ett par månader sedan gick Arbetsförmedlingen ut med årets andra varsel, något som Publikt rapporterade om. Varslet omfattade 228 anställda, men antalet berörda var högre, eftersom varslen görs länsvis och bara när minst fem personer i ett län hotas av uppsägning.

Varslet spred missmod på myndigheten, enligt STs avdelningsordförande Åsa Johansson.

Sedan dess har parterna arbetat med processen.

– Läget nu är att arbetsgivaren har kommit med omplaceringserbjudanden, säger Åsa Johansson.

Hittills har 153 medarbetare erbjudits omplacering på myndigheten. Av dem har 67 tackat ja, medan de övriga – 86 personer – tackat nej, uppger Åsa Johansson.

Enligt henne är det ovanligt många som avböjt omplacering.

– Det är spekulation från min sida, men jag skulle tro att många kan ha haft en chefstjänst eller varit kvalificerad handläggare, men nu erbjudits en arbetsförmedlartjänst. Man kanske tackar nej för att man vill fortsätta inom det yrkesområde man själv valt eller för att man redan fått nytt arbete, säger hon.

Ytterligare en orsak till att vissa tackat nej kan vara att tjänsten de erbjudits ligger på långt pendlingsavstånd, vilket gör det svårt att få ihop livspusslet, menar hon.

Inte heller arbetsgivaren anser att de tjänster som medarbetarna erbjuds omplacering till är likvärdiga. Det gör att alla som tackar nej ändå får rätt till de förmåner som omställningsavtalet ger och stöd från Trygghetsstiftelsen.

Utöver de 153 anställda som initialt erbjöds omplacering omfattas 90 personer av processen. I slutet av förra veckan gavs de så kallade oskäliga erbjudanden. I det ingår erbjudande om tjänster bortom ”pendlingsavstånd”, vilket arbetsgivaren definierar som mer än tolv timmar med kollektivtrafik från hemmet till jobbet och hem igen. Betänketiden går ut i dag, fredag 22 november.

– Så vi vet inte än hur många som nappar. Först under de närmaste veckorna kommer vi att få veta antalet som omfattas av arbetsbrist och hur många som kommer att sägas upp, säger Åsa Johansson.

Publikt har sökt arbetsgivaren, som avböjer intervju innan processen är avslutad.

Enligt Åsa Johansson berör neddragningarna hela landet, men främst de anställda inom ledning och stöd. I dagsläget finns ett tjugotal lediga tjänster på myndigheten, och utöver det tillkommer kommande behov.

– Men där ser det lite olika ut i landet, och behovet finns inte alltid där övertaligheten finns, säger Åsa Johansson.

Med vårens neddragningar – då 49 medarbetare sades upp – har totalt 391 anställda varslats på Arbetsförmedlingen i år. Åsa Johansson noterar att myndigheten nu är inne på fjärde varslet på två år.

Det har skapat oro bland personalen.

– Det är inget som sprider arbetsglädje om sig. Det är tungt när kollegor försvinner, arbetsbelastningen ökar och man samtidigt oroar sig för om något ska hända med ens egen tjänst framöver. Vi får mycket frågor om det från medlemmar, säger Åsa Johansson.

Hur stor risken är för ytterligare varsel är dock inget hon kan svara på.

– Risken finns alltid, men enligt uppgifter vi fått så bör vi kunna gå in i 2025 utan risk för övertalighet. Men det är ju inget man kan lova.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA