Arbetsförmedlingen varslar 228 anställda

ARBETSFÖRMEDLINGEN2024-09-17

Ett svårt budgetläge tvingar Arbetsförmedlingen att varsla 228 anställda om uppsägning. STs avdelningsordförande Åsa Johansson hoppas att många ska kunna omplaceras, men konstaterar att beskedet ändå är tufft för myndighetens anställda. ”Självklart skapar det missmod”, säger hon till Publikt.

Det var på tisdagsmorgonen som Arbetsförmedlingen gick ut med ett pressmeddelande om att 228 anställda på myndigheten varslas om uppsägning. Beslutet kommer som en konsekvens av ökade kostnader och lägre förvaltningsanslag för kommande år.

”Vi behöver anpassa oss till våra ekonomiska förutsättningar, samtidigt som vi arbetar för att förbättra förutsättningarna för att klara av att ge stöd till de arbetssökande som behöver oss mest”, konstaterar generaldirektören Maria Hemström Hemmingsson i pressmeddelandet.

Enligt myndigheten är det främst stabs- och stödfunktioner som berörs. Inga arbetsförmedlare ska omfattas av varslet.

”Det är naturligtvis väldigt tråkigt att kompetenta medarbetare riskerar att bli av med jobbet, och vi som arbetsgivare kommer att ge de berörda allt stöd vi kan”, kommenterar Maria Hemström Hemmingsson varslet.

STs avdelningsordförande Åsa Johansson konstaterar att siffran 228 är lägre än de första signalerna som facket fick.

– Det är positivt, även om det här samtidigt är både olyckligt och tragiskt för de individer som drabbas, säger Åsa Johansson.

Beskedet kommer bara några månader efter att ett tidigare varsel, som berörde 163 anställda, förhandlats klart mellan fack och arbetsgivare. Det slutade med att 49 anställda sades upp. Resten kunde omplaceras.

Även i det här fallet hoppas Åsa Johansson att många ska kunna erbjudas tjänster i andra delar av myndigheten.

– Det finns ändå ett rekryteringsbehov i några av våra regioner. Vi hoppas att det ska kunna bidra till att dra ned antalet uppsägningar.

Efter två varsel på ett halvår, samt flera ytterligare besparingsåtgärder, är stämningen låg bland myndighetens anställda.

– Det blir en negativ spiral. Det här har varit ett år med både uppsägningar och andra begräsningar som indragna förmåner. Självklart skapar det missmod, säger Åsa Johansson.

Här varslas anställda

  • Dalarna 6 personer
  • Jämtland 10 personer
  • Jönköping 5 personer
  • Kalmar 7 personer
  • Kronoberg 5 personer
  • Skåne 10 personer
  • Stockholm 126 personer
  • Värmland 14 personer
  • Västra Götaland 34 personer
  • Östergötland 11 personer

Källa: Arbetsförmedlingen.
Om färre än fem personer i ett län drabbas läggs inget varsel där.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA