Många emot nedläggning

EKOBROTT2007-05-15

Flera tunga remissinstanser går emot förslaget att lägga ned Ekobrottsmyndigheten, EBM, visar en genomgång som TT gjort. Mest positiva är de som skulle få överta EBMs resurser.

Förslaget att lägga ned EBM lades fram av utredaren Barbro Thorblad i januari i år. Enligt utredningen skulle kampen mot den ekonomiska brottsligheten bli effektivare om ansvaret lades på polis och åklagare.

Många av de tunga remissinstanserna går emot utredarens förslag. Skatteverket anser att EBM säkrar utredningar och kunskap och att modellen med en specialiserad utredningsresurs bör behållas. Bolagsverket anser att de långa utredningstider EBM kritiserats för kan motverkas genom att myndigheten utvecklas ytterligare. JK anser att argumenten för nedläggning väger ”förhållandevis lätt”. Också Advokatsamfundet går emot en nedläggning.

Bland dem som tillstyrker en nedläggning finns Brottsförebyggande rådet och Hovrätten för nedre Norrland, medan Domstolsverket, Tullverket, Justitieombudsmannen och Svea hovrätt avstår från att ta ställning.

Riksåklagaren anser att åklagarmyndigheten är bäst lämpad att bekämpa ekobrott och brott i anslutning till ekobrottsligheten. Också Rikspolisstyrelsen, RPS, tycker att förslaget om nedläggning av EBM är klokt och ser inget behov av en särskild myndighet. Men konsekvenserna har blivit dåligt utredda, anser RPS och föreslår att man själv får utreda organisationsfrågorna ytterligare, tillsammans med Riksåklagaren..

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA