Många asylsökande barn avviker

MIGRATIONSVERKET2015-09-03

Ungefär 300 ensamkommande asylsökande barn har på senare tid försvunnit från boenden ute i kommunerna. Nu ökar Migrationsverket aktiviteterna för att förhindra att ensamkommande försvinner i Sverige.

De senaste åren har omkring 300 ensamkommande asylsökande pojkar och flickor försvunnit från kommunernas boenden. Bara hittills i år har 160 barn avvikit. De flesta av dem är från Marocko (60), Algeriet (25), Afghanistan (13) och Somalia (13). Av de 160 försvunna är 15 flickor och de flesta är i åldrarna 16-17 år, enligt ett pressmeddelande från Migrationsverket.

Därför satsar Migrationsverket på aktiviteter för att förebygga att ensamkommande asylsökande barn försvinner, bland annat i Jämtland, Östergötland och Stockholm. Arbetet bedrivs på olika sätt. På central nivå sker det bland annat genom samverkan med lokala barnrättsorganisationer i barnens hemländer. Tanken är att barnen ska förstå att det finns möjligheter för dem att starta om i hemlandet om det är aktuellt med ett återvändande.

”Med hjälp av barnrättsorganisationerna försöker vi spåra föräldrar eller hitta andra lösningar för att hitta ett ordnat mottagande för de barn som inte har skyddsskäl”, kommenterar Kjell-Terje Torvik vid Migrationsverket i pressmeddelandet.

Det finns olika orsaker till att barnen försvinner, konstaterar myndigheten. Det kan handla om försök att undvika utvisning, om människohandel eller om kontakt med kriminella grupper.

Migrationsverkets statistik över var ensamkommande barn har avvikit under 2015 är inte fullständig, men problemet finns i hela landet. De flesta försvinnanden har ägt rum i Västra Götaland, Stockholm, Skåne och Gävleborg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA