Många anmälda för fusk

F-KASSAN2007-05-11

Under första kvartalet i år har Försäkringskassan polisanmält 1 614 personer för bedrägeri. Det vanligaste är att föräldrar fuskar med vård av sjukt barn, skriver Göteborgs-Posten.

– I princip kan man säga att under årets tre första månader polisanmäldes nästan lika många personer som under hela förra året, säger Robin Lapidus, presschef på Försäkringskassan till tidningen.

Under hela 2006 polisanmäldes 1 785 personer.

Fler än tusen föräldrar har i år blivit polisanmälda sedan Försäkringskassan kontrollerat om de själva varit på arbetet eller om barnet varit på dagis eller i skolan samtidigt som de begärt ersättning för vård av sjukt barn.

Anledningen till den kraftiga ökningen är att Försäkringskassan under förra året fick 300 extra handläggare för att granska misstänkt fusk. De har både utrett fall där man från kassan haft misstanke om fusk, och gjort ett stort antal slumpmässiga undersökningar där de kontaktat arbetsgivare, dagis och skolor, för att kontrollera de uppgifter som lämnats.

– Vad som är uppseendeväckande är att människor inte inser det allvarliga i att utsätta Försäkringskassan för försäkringsbedrägeri. Bedrägeri är ett brott som leder till åtal, böter eller villkorlig dom, säger försäkringsdirektör Stig Orustfjord till GP.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA