Män får oftare rätt mot a-kassan

A-KASSAN2008-08-15

Det är mycket vanligare att män lyckas få a-kassan att ändra beslut om indragen eller sänkt ersättning än kvinnor. Det visar siffror från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF.

Det är lika vanligt att a-kassorna beslutar att dra in eller sänka ersättningen till manliga och kvinnliga försäkringstagare. Men medan bara var sjunde kvinna lyckas få kassan att ändra sitt beslut om de klagar får en av tre män tillbaka sin ersättning, skriver LO-tidningen efter en granskning av IAFs kvartalsrapport.

Enligt rapporten har det blivit vanligare att Arbetsförmedlingen vänder sig till a-kassorna och ifrågasätter arbetslösas rätt till ersättning. Antalet ifrågasättanden har ökat sedan år 2000. Under tredje kvartalet 2007 fick 1 557 personer sin arbetslöshetsersättning sänkt eller indragen av a-kassan. Knappt en av tio av dem – 80 kvinnor och 56 män – begärde att beslutet skulle omprövas.

IAFs egen förklaring till könsskillnaden är att underlaget utgörs av relativt få fall, och att det därmed räcker med ett litet antal ärenden för att ge ett stort genomslag i statistiken.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA