Män dominerar i löneförhandlingar
Jämställdheten i facket har inte nått löneförhandlingarna. I TCO är 85 procent av chefsförhandlarna män.
62 procent av TCO-förbundens medlemmar är kvinnor. I toppen på förbunden ser fördelningen annorlunda ut: tio män och åtta kvinnor innehar ordförandeposterna.
Men bland förbundens förhandlingschefer är könsfördelningen ännu skevare – 3 kvinnor och 17 män. I ST heter förhandlingschefen Johan Tengblad.
Det ser ungefär likadant ut i de andra fackliga centralorganisationerna. I Sacoförbunden finns 8 kvinnliga och 34 manliga förhandlingschefer. Inom LO finns endast 2 kvinnor på posten.
Uppgifterna kommer från en undersökning av Paraplyprojektet. Projektet är en del i EU-initiativet Equal, och arbetat för mångfald och mot diskriminering i arbetslivet. ST ingår i Paraplyprojektets partnerskap.
Anna Wahl
, docent i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, säger i en kommentar till undersökningen att mansdominansen bland förhandlarna troligen är till nackdel för medlemmarnas löner.
– Jag skulle bli förvånad om det inte är så. Kvinnor är oftast bättre än män på att ta till vara allas intressen. Män representerar bättre andra män, och detta leder till de löneskillnader vi har i dag.
Anna Wahl är forskningsledare för FosFor, ett forskningsprogram inom området organisation och kön.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.