Annons:

»Man blir inte coach på 7,5 dagar«

FORSKNING2009-03-31

Patrick Grimlund doktorerar i ämnet coachning på Uppsala universitet. Han tycker att initiativet att satsa på jobbcoacher inom Arbetsförmedlingen i och för sig är bra. Men den snabba utbildningen anser han vara förkastlig.

Av:  Therese Säfström

– Det är ett misstag att göra så här. De som rekryterats har säkert förutsättningar för att bli bra coacher. Men man lär sig inte yrket på sju och en halv dag. Metodiken är mycket mer omfattande än så.

Den korta utbildningen tror han varken är bra för coacherna, som får svårt att göra ett bra jobb, eller för de arbetssökande som inte får det fulla stödet.

– En intensivutbildning på tre månader hos ett professionellt coachutbildningsföretag hade varit minimum. Då har man åtminstone en bra bas att stå på.

Jobbcoacher

Regeringen har gett Arbetsförmedlingen 300 miljoner kronor för att anställa 740 jobbcoacher som ska arbeta fram till nyår. Från maj i år ska externa coachtjänster upphandlas, en satsning som ska pågå till och med 2011. Totalt kostar coachningen nära tre miljarder kronor och ska nå 72 500 arbetssökande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Inlagt av Kent Lundgren (ej verifierad) tors, 04/02/2009 - 14:15
AF har inte visat något intresse, vare sig vid upphandling av externa coacher eller under anställningsprocessen av interna jobbcoacher, för utbildade (diplomerade eller certifierade) coacher.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA