Lösning nära för Belgien

BELGIEN2011-09-15

Den mer än årslånga regeringskrisen i Belgien kan vara på väg mot en lösning. I ett uttalande säger den franskspråkige socialistledaren Elio Di Rupo att ett genombrott är på väg.

Belgien har varit utan regering sedan senaste valet i juni 2010. Landet har letts av en expeditionsministär under den flamländske kristdemokraten Yves Leterme. Krisen förvärrades tidigare i veckan, då Yves Leterme meddelade att han i slutet av året kommer att lämna regeringsuppdraget för en tjänst i OECD.

Beskedet ledde till att kung Albert II avbröt sin pågående semester i Frankrike för att åka hem och mana på försöken att bilda en majoritetsregering. Och på onsdagskvällen sa socialistledaren Elio Di Rupo att överläggningarna gett positiva resultat:

”De åtta partierna har gemensamt lyckats komma förbi de hinder som skapat problem de senaste dagarna”, sa han enligt Reuters.

En viktig fråga som partierna lyckats lösa är hur valkretsen Bryssel med dess förstäder, där båda språkgrupperna finns, ska hanteras. Om Elio Di Rupo lyckas få ihop en regeringsduglig majoritet kommer han att bli den första fransktalande premiärministern i Belgien sedan 1974.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA