Bild: Mostphotos

Löneskillnad fortsätter att minska i staten

JÄMSTÄLLDHET2021-06-23

Löneskillnaden mellan kvinnor och män i den statliga sektorn minskade förra året med 0,2 procentenheter. Kvinnor i staten har fem procent lägre lön än männen, enligt ny statistik från Arbetsgivarverket.

Nyligen presenterade Medlingsinstitutet sin årliga rapport om löneskillnader mellan kvinnor och män på hela arbetsmarknaden. Nu har Arbetsgivarverket släppt sin årliga redovisning av löneskillnaderna på det statliga området. Den metod som används i de båda rapporterna skiljer sig något åt.

Rapporten från Arbetsgivarverket visar att kvinnor i staten har fem procent lägre lön än männen. Det motsvarar 1 996 kronor per månad. För tio år sedan var skillnaden drygt nio procent. Att fler män än kvinnor har arbeten på högre strategisk nivå är det som påverkar löneskillnaden mest, skriver Arbetsgivarverket i ett pressmeddelande

Efter en analys av ett antal olika faktorer kvarstår en löneskillnad som inte kan förklaras av tillgänglig information, den så kallade oförklarade löneskillnaden. Denna skillnad var 0,7 procent 2020, vilket är oförändrat jämfört med 2019.

Den faktor som påverkar löneskillnaden allra mest är enligt rapporten nivån på arbetet, det vill säga hur komplext och självständigt arbetet är. Även utbildningsinriktning påverkar löneskillnaden. Det innebär att fler män än kvinnor har utbildningar som leder till högre lön.

”På arbetsmarknaden generellt styr yrkesval i hög grad lön och det finns mans- respektive kvinnodominerade yrken. Inom staten har vi istället en löneskillnad inom yrken på grund av att fler män än kvinnor har arbetsuppgifter på högre strategisk nivå. Det handlar dock inte om chefskap, för kvinnor som är chefer i staten tjänar i genomsnitt mer än män som är chefer”, konstaterar utredaren Anna Araskog i pressmeddelandet.

Enligt Arbetsgivarverket är det fler kvinnor än män som jobbar deltid. Det ger dem en faktisk lön som är lägre än heltid. Men deltidsarbete i sig påverkar enligt rapporten inte löneskillnaden om lönen räknas om till heltidslön. Det innebär att deltidsarbete påverkar lön i lika hög grad för män som för kvinnor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA