Löner höjs efter kritik från JämO

JÄMSTÄLLDHET2008-06-05

JämOs kritik bar frukt. Nu ska lönerna för 92 anställda vid Länsstyrelsen i Västra Götaland rättas till. ST-facket efterfrågar bättre verktyg till lönekartläggningen.

Av:  Jan-Ewert Strömbäck och Eva Spira

Det hela började i september 2006. Jämställdhetsombudsmannen, JämO, ville ha kompletteringar av länsstyrelsens lönekartläggning och handlingsplan.

Det handlade om att jämföra skillnader i lön mellan kvinnodominerade arbeten och arbeten som inte brukar vara kvinnodominerade.

För åtskilliga av de drygt 700 anställda, nämligen 87 kvinnor och fem män, gick inte löneskillnaderna att förklara med sakliga skäl. De ska enligt handlingsplanen rättas till under tre år.

407 kronor till

En av de 87 kvinnorna som är lönediskriminerad är Annika Plate, handläggare på landsbygdsenheten i Uddevalla. Nu tjänar hon 20 807 kronor i månaden. Efter justeringen får hon ytterligare 407 kronor.

– Varje hundralapp är välkommen, särskilt om man tänker på att lönen sträcker sig över en lång period, år efter år.

Annika Plate visste inte att hennes lön var för låg i förhållande till jämförbara grupper och personer.

– Att det skiljer upp till ett par tusen kronor per månad är ju inte ovanligt vid individuella löner. Den individuella lönesättningen är också till stor del en hemlig lönesättning medarbetarna emellan. Det är klart att jag nu kan undra hur länge skevheten funnits. Borde det vara retroaktiva utbetalningar? undrar Annika Plate, som anställdes vid länsstyrelsen 1996.

Gull-Britt Svensson i STs sektionsstyrelse beklagar att facken inte fick vara med som part när lönekartläggningen gjordes. Enligt jämställdhetslagen ska den göras i samverkan mellan parterna, vilket JämO också påpekat för Länsstyrelsen.

Bara observatörer

– Vi var med som observatörer och kunde komma med förslag, men arbetsgivaren tog inte alltid till sig våra synpunkter.

JämO menar att det fortfarande kan finnas »kvinnodominerade arbeten med högre krav i arbetet« som ger lägre lön än vissa mäns arbeten med »lägre krav«.

Men den kompletteringen får Länsstyrelsen göra själv.

– Vi behöver ett bra verktyg för lönekartläggningen så vi kan jämföra över enhetsgränserna. Jag hoppas vi kommer att arbeta som likvärdiga parter. Inom facket finns en stor kompetens som det vore synd att inte ta vara på, säger Gull-Britt Svensson.

Gull-Britt Svensson
Gull-Britt Svensson

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA