Löneavdrag efter fusk med arbetstiden

KRIMINALVÅRDEN2024-08-14

20 dagars löneavdrag blir påföljden för en kriminalvårdsanställd som fuskat med arbetstiden. Det har Kriminalvårdens personalansvarsnämnd beslutat.

Enligt beslutet har den anställde lämnat vid upprepade tillfällen arbetsplatsen utan att stämpla ut i Kom&Gå, som är Heromas system för redovisning av arbetstid. Personalansvarsnämndens utredning visar att den anställde under första kvartalet i år tillskansade sig 44 timmars flextid genom att göra felaktiga registreringar i systemet.

I personalsamtal har den anställde bland annat berättat att han vid flera tillfällen gått ifrån jobbet utan att stämpla, när han fått privata sms, mail och telefonsamtal. Han har också behövt vila och då lämnat arbetsplatsen utan att stämpla. Vid minst ett tillfälle har han bett en kollega att stämpla ut när han glömt att göra det. Han har försökt kontakta sin chef eftersom han inte mått bra, men denne har alltid varit upptagen.

Personalansvarsnämnden skriver i beslutet att den ser allvarligt på att kriminalvårdaren har undandragit sig sina arbetsuppgifter på ett icke godtagbart sätt:

”Han har också riskerat såväl säkerheten som en trygg arbetsmiljö för sina kollegor på anstalten. Det finns därmed skäl att ifrågasätta förtroendet för honom. (Han) har uppsåtligen åsidosatt sina skyldigheter i anställningen på ett sätt som inte kan anses som ringa och det finns därför grund för att meddela honom disciplinpåföljd för tjänsteförseelse.”

Mannen har jobbat inom Kriminalvården i åtta år. Personalansvarsnämnden understryker i sitt beslut att ett fortsatt liknande beteende kan komma att påverka hans anställning i Kriminalvården.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA