LO vill stoppa höjd pensionsålder

PENSIONER2021-11-29

I en debattartikel i Dagens Nyheter kräver LOs ordförande Susanna Gideonsson att höjningen av pensionsåldern till 66 år stoppas. LO vill öka avgifterna till pensionssystemet för att möjliggöra högre pensioner.

För att på allvar komma till rätta med bristerna i pensionssystemet behövs mycket mer än höjda garantipensioner och en särskild lösning för de utslitna, skriver Susanna Gideonsson i Dagens Nyheter:

”Det håller inte att lappa och laga med reformer som riskerar att ryckas upp vid ett maktskifte. Den insikten verkade också finnas när de sex riksdagspartierna i pensionsgruppen 2017 slöt överenskommelsen om högre och tryggare framtida pensioner. Bland annat utlovades åtgärder för mer jämställda pensioner, insatser för ett hållbart arbetsliv och stärkta möjligheter för de med slitiga jobb att arbeta längre. Knappt något av detta har infriats,” skriver hon.

LO-ordföranden menar att det är arbetarföraktet hos de borgerliga partierna som lyser igenom. Det är viktigare att sänka skatten för de rika än att se till att de som får Sverige att rulla får rimliga ekonomiska villkor, konstaterar hon i debattartikeln.

”Ytterst ansvariga för detta systemhaveri är de sex partierna i pensionsgruppen, framför allt de borgerliga som ständigt sätter käppar i hjulet för reformer som svarar upp mot överenskommelsens uppdrag”, skriver Susanna Gideonsson.

Avgifterna till det pensionssystemet måste höjas, den planerade höjningen av den så kallade riktåldern i pensionssystemet från 65 till 66 år måste pausas och den allmänna pensionen bör vara minst 62 procent av slutlönen, skriver LO-ordföranden. Det fungerar bara om pensionsavgifterna höjs. Med en höjning kan en genomsnittlig LO-arbetare som arbetat hela sitt liv få en pensionsökning som tydligt märks i plånboken.

”Pensionerna är en alldeles för avgörande fråga för att lämnas åt sidan eller än värre bli en bricka i ett politiskt maktspel. Partierna i pensionsgruppen borde ta lärdom av arbetsmarknadens parter”, skriver Susanna Gideonsson och pekar på uppgörelsen om anställningsskydd och omställning.

”Vi kan inte längre acceptera att antalet fattigpensionärer är så högt. Det måste löna sig att ha arbetat ett helt yrkesliv. Det är ovärdigt Sverige att de som byggt landet inte får annat än smulor av de rikedomar de hjälpt till att skapa”, skriver Susanna Gideonsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Pensioner Facket

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA