LO varnar för fortsatt arbetslöshet

EKONOMI2010-04-27

LO varnar för massarbetslöshet de närmaste åren, även om den ekonomiska utvecklingen vänder. Den ekonomiska uppgången kommer inte att leda till nya jobb utan en ny politik.

LO-ekonomerna publicerar vårens konjunkturbedömning i dag. I en debattartikel i Dagens Nyheter beskriver chefsekonomen Lena Westerlund rapportens huvuddrag. LO tror att BNP kommer att växa med 2,8 procent i år och 3,3 procent nästa år. Men eftersom många företag valt att behålla anställda över lågkonjunkturen kommer de inte att nyanställa nu när hjulen börjar snurra snabbare.

”Det kommer fortsatt råda massarbetslöshet i Sverige 2011 om inte mer insatser görs av regeringen”, skriver Lena Westerlund.

Arbetslösheten är svensk ekonomis största problem, anser LO. Den måste mötas med en mer effektiv ekonomisk politik. Regeringens ekonomiska stimulanser har främst bestått av skattesänkningar som inte är särskilt effektiva. LO efterlyser tillfälliga stimulanser som upprätthåller jobben, till exempel statsbidrag till kommunerna:

”Arbetslöshet på så hög nivå som nio procent riskerar att arbetslösheten på längre sikt biter sig fast på en högre nivå. Långtidsarbetslöshet leder till att vissa aldrig kommer tillbaka igen i jobb. Därför är den korta siktens politik avgörande för såväl de breda löntagargrupperna som för vårt välstånd”, skriver Lena Westerlund.

LO-ekonomerna efterlyser ett ökat bostadsbyggande med fokus på flerfamiljshus. Annars kommer brist på lägenheter på de orter där jobben finns att bromsa tillväxten:

”Vid sidan av en effektiv arbetsmarknads- och utbildningspolitik är bostadspolitikens utformning av stor betydelse för sysselsättningen. En snabb översyn av bostadspolitiken är helt nödvändig.”

I rapporten vänder sig också LO-ekonomerna mot det så kallade Rut-avdraget för hushållsnära tjänster. Det har en mycket skev fördelningspolitisk profil, och gynnar en liten grupp höginkomsttagare. En på hundra av dem med inkomster under 300 000 kronor per år gjorde Rut-avdrag år 2008, medan var sjunde med miljoninkomst utnyttjade avdraget, enligt LO-ekonomernas analys.

”Det finns utrymme i statsfinanserna för en betydligt bättre hantering av krisens efterdyningar och av svensk ekonomis långsiktiga utmaningar, till gagn för de breda löntagargrupperna”, skriver Lena Westerlund.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA