LO: Sverige bryter mot ILO-konventionen

ARBETSMILJÖVERKET2014-06-17

De fackliga centralorganisationerna är starkt kritiska till de senaste årens stora neddragningar på Arbetsmiljöverket. LO har anmält Sverige för brott mot ILOs konvention om yrkesinspektion, en kritik som TCO instämmer i.

Av:  Cecilia Axelsson

LOs begäran om en granskning av Sverige bereds nu av FNs internationella arbetsorganisation ILO.

– Vi anser att Sverige inte lever upp till kraven, framför allt vad gäller antalet arbetsplatsbesök och tillsynens kvalitet, säger LOs arbetsmiljöombudsman Christina Järnstedt.

Hon räknar med att ärendet kommer att tas upp av ILOs expertkommitté i november.

– Det har gått för långt. Man drar ned mer och mer och droppen blev den nya organisationen som gör att det blir allt längre avstånd för inspektörerna.

Enligt LOs årliga enkäter till de regionala skyddsombuden har situationen försämrats undan för undan sedan 2007. Skyddsombuden uppger att det är svårt att nå inspektörerna och att de sällan har tid att komma ut på en inspektion.

Både LO och TCO pekar också på att Sverige inte uppfyller ILO-normen med en inspektör på 10 000 arbetstagare. Nu är det en på över 17 000 arbetstagare.

–Det finns en bortre smärtgräns för när det inte fungerar längre. Den kanske inte är nådd nu, men det börjar närma sig, säger Jana Fromm, utredare på TCO med ansvar för arbetsmiljöfrågor.

Arbetsmiljöverkets ledning är medveten om kritiken.

– I en situation där vi blir allt färre måste vi göra mycket tydligare prioriteringar än tidigare. Och jag kan förstå att den som blir bortprioriterad undrar vad som händer, säger Håkan Olsson, chef för inspektionsverksamheten.

Han medger att en tätare närvaro på arbetsplatserna skulle vara positiv.

– Men vi försöker lösa vårt uppdrag på bästa sätt, utifrån de resurser vår uppdragsgivare tilldelar oss. Och jag vill poängtera att den obligatoriska tillsynen, skyddsombudsstopp och arbetsplatsolyckor, fortfarande har högsta prioritet, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA