Färre inspektioner av arbetsmiljön
»Ju färre vi blir, desto mindre hinner vi göra, så klart.« Gunni Ekdahl, ST-ordförande på Arbetsmiljöverket, önskar att inspektörerna kunde besöka fler arbetsplatser. Den senaste omorganisationen har fått de anställda att tappa ork och lust, säger hon.
– Tidigare var vi mer efterfrågestyrda. Nu måste vi prioritera hårdare. Om vi hade större resurser skulle vi kunna vara ute på fler arbetsplatser, säger STs avdelningsordförande på Arbetsmiljöverket, Gunni Ekdahl.
Den senaste omorganisationen har gjort att det har kommit mer grus i maskineriet, menar hon.
– Det har gått alldeles för fort. Nu har man inte medarbetarna med sig över huvud taget. Folk tappar både orken och lusten.
Förändringarna har varit stora på Arbetsmiljöverket sedan regeringsskiftet 2006. Åren därefter minskades anslagen kraftigt, med stora neddragningar som följd.
Sedan årsskiftet har Arbetsmiljöverket en ny regional organisation, anpassad efter den bantade personalstyrkan. Men många frågor hänger fortfarande i luften.
Yrkesrollen för både inspektörer och administratörer hör till det som utreds. Besked om hur det ska bli väntas först till hösten.
– Så fort det börjar lugna ned sig så att man kan pusta ut, då kommer nästa förändring, säger Anita Hörnberg, administratör på Arbetsmiljöverkets distriktskontor i Härnösand.
Kontoret i Härnösand är ett av de som försvinner i den nya organisationen.
Anita Hörnberg kommer att få nya arbetsuppgifter, men vilka vet hon ännu inte. Det enda hon säkert vet är att hon ska börja pendla de fem milen till Sundsvall.
– Det är väl inget jag direkt jublar över i dagsläget. Men det är bara att gilla läget eller hoppa av. Jag är 57 år och hur lätt är det då att få ett nytt jobb? Men jag trivs väldigt bra på Arbetsmiljöverket och vi är ett sammansvetsat gäng, säger Anita Hörnberg.
Gary Malmborg, inspektör och vice ordförande för ST på Arbetsmiljöverket, ingick i den fackliga referensgrupp som tillsattes när den nya organisationen utreddes. Men i praktiken fick gruppen små möjligheter att påverka.
– Vi uppfattade att vi skulle få följa arbetet under resans gång, men så blev det inte. Plötsligt fick vi den färdiga utredningen i knät och sedan skulle den snabbt genomföras. Det känns surt, säger han.
Utredningen genomfördes av Håkan Olsson, som numera är chef över hela inspektionsverksamheten. Han säger sig förstå kritiken.
– Sett i backspegeln hade jag gjort på ett annat sätt, och en del hade varit större delaktighet. Vi försöker göra det nu i efterhand med förtroendeskapande åtgärder.
Han pekar på den snäva tidsramen som en förklaring till varför processen hanterades som den gjorde.
– Jag fick uppdraget i början av september och skulle leverera 21 oktober. Sedan valde dåvarande generaldirektör Mikael Sjöberg att starta den nya organisationen från årsskiftet. Men mycket av själva förändringsarbetet pågår egentligen nu, med en rad utredningar.
Jämfört med 2006 har antalet inspektörer minskat kraftigt, från 389 till 235. Det totala antalet anställda på myndigheten har dragits ned från 868 till 555. Siffran kan komma att krympa ännu mer, eftersom bara 40 procent av pensionsavgångarna ersätts.
– Vi kommer att få en allt tuffare ekonomi. Då måste vi se över hur vi kan jobba effektivare, säger Håkan Olsson.
Neddragningarna har påverkat verksamheten, även om anslagen har höjts något de senaste åren.
– Vi har gått från kvalitet till kvantitet. Vi ska göra mer och en stor del är de nationella tillsynsinsatserna, då vi går in och tittar på enskilda sakfrågor. Vi får inte hela bilden, säger Gary Malmborg.
Heli Aarnipuro, inspektör och huvudskyddsombud för ST, har samma uppfattning.
– Ju färre vi blir, desto större del av arbetet är obligatoriska ärenden, arbetsplatsolyckor och skyddsombudsstopp, som vi måste åka ut på. Dessutom deltar vi i de nationella tillsynsinsatserna. Det gör att vi har mindre tid till annat, säger hon.
Gunni Ekdahl tycker det är positivt att LO anmält Sverige för brott mot ILOs stadga om yrkesinspektioner:
– Någon måste lyfta frågan om hur få vi kan vara för att vara en myndighet som gör ett bra jobb.
Tio distrikt ska bli fem
- Syd: Regionkontor i Malmö, filial i Växjö.
- Väst: Regionkontor i Göteborg, filial i Jönköping.
- Öst: Regionkontor i Stockholm, filial i Linköping.
- Mitt: Regionkontor i Örebro, filial i Falun.
- Nord: Regionkontor i Umeå, filialer i Luleå och Sundsvall.
- Kontoren i Gävle, Västerås, Karlstad, Eskilstuna och Skövde läggs ned. Kontoret i Härnösand flyttas till Sundsvall och kontoret i Östersund avvecklas om tre år.
- Enligt beskeden hittills ska ingen sägas upp.
Siffror
Antal inspektioner:
- 2006: 25 784
- 2007: 22 978
- 2008: 22 867
- 2009: 20 604
- 2010: 22 088
- 2011: 21 853
- 2012: 20 180
- 2013: 19 027
Antal anställda:
- 2006: 868
- 2007: 787
- 2008: 621
- 2009: 554
- 2010: 558
- 2011: 558
- 2012: 568
- 2013: 555
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.