LO: Staten tvingar fram lägre löner

LÖNEDUMPNING2010-08-09

När staten pressar kostnaderna för stora upphandlingar drabbas utländsk arbetskraft av lägre löner och sämre villkor. Det visar en rapport från LO.

I rapporten har LO granskat tre stora infrastrukturprojekt där Trafikverket – tidigare Banverket och Vägverket – står som beställare. De tre infrastrukturprojekten är Norra länken och Citybanan i Stockholm samt Citytunneln i Malmö.

När Vägverket och Banverket aktivt pressade priserna vid upphandlingen ledde det till att en stor del av uppdragen gick till huvudentreprenörer som anlitar underentreprenörer med stor andel utländsk arbetskraft. Enligt rapporten är 45 procent av de som jobbar med de granskade projekten skatteskyldiga i andra länder än Sverige.

Enligt LO har de utländska arbetstagarna i vissa fall bara har 55 procent av den bruttolön en svensk arbetstagare har. Uppgifter visar också att företag byter namn och organisationsnummer en gång per år och skriver anställningskontrakt på 6 månader för att undvika svensk inkomstskatt.

Också olycksrisken ökar med utländsk arbetskraft, enligt rapporten. Normalt ligger olycksfallsfrekvensen vid anläggningsprojekt på 11-18 olyckor per 1 000 anställda och år. Vid Citybanan inträffade 31,4 arbetsolyckor per 1 000 anställda och vid Citytunneln i Malmö 20,5 olyckor per 1 000 anställda.

– LO kräver att Lagen om offentlig upphandling skrivs om så att krav om villkor motsvarande kollektivavtal kan ställas vid upphandlingar. Skattemedel ska inte användas på ett sådant sätt att de bidrar till lönedumpning och osund konkurrens. Sverige måste samtidigt skriva under konventionen ILO 94 om villkoren vid offentlig upphandling, säger LOs avtalssekreterare Per Bardh i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA