Annons:

Livslångt lärande ska möta omställning

ARBETSMARKNAD2019-08-13

Två av tre i åldersgruppen 18-29 år tror att de kommer att byta karriär under sitt liv. Det visar en Sifo-undersökning som gjorts av Omställningsfonden. För att möta förändringen på arbetsmarknaden lanserar fonden tre reformförslag.

Arbetsmarknaden förändras i dag i snabb takt på grund av globalisering, ökade kompetenskrav och utveckling av ny teknik och nya metoder. Upp till 2,5 miljoner jobb kan komma att slås ut av automatisering och digitalisering de kommande 20 åren, skriver Omställningsfonden i ett pressmeddelande.

Enligt en Sifoundersökning som Omställningsfonden har beställt tror 67 procent av alla unga i åldrarna 18-29 år att de kommer att byta karriär genom att skaffa ett nytt yrke eller en ny utbildning någon gång under sitt arbetsliv. I åldersgruppen 30–49 år tror mer än varannan, 53 procent, att de kommer att byta karriär någon gång.

”Alla måste ges möjlighet att växa med en föränderlig arbetsmarknad. Det är bra för enskilda arbetstagare, för arbetsgivarna och för Sveriges ekonomi. Om man från politikens sida menar allvar med att möjliggöra ett livslångt lärande måste man agera. Ett reformerat utbildningssystem är nödvändigt för att alla som vill ska kunna jobba på framtidens arbetsmarknad”, skriver Omställningsfondens vd Lars Hallberg i ett pressmeddelande.

Under de närmaste tio åren kommer antalet barn, unga och äldre att öka, samtidigt som antalet personer i arbetsför ålder inte ökar lika mycket, eller till och med minskar. För att offentlig sektor ska kunna ge bra samhällsservice i framtiden behöver de både välutbildade medarbetare och större beredskap inför förändringar, konstaterar Omställningsfonden och lägger fram tre reformförslag:

1. Utbildning under hela livet. Högskolan och Yrkeshögskolan ska aktivt arbeta för omställning. Ett nationellt statligt system för validering ska införas.

2. Utbildning i hela landet. Man ska kunna vidareutbilda sig via vuxenutbildning, distansutbildning, eller andra utbildningsvägar även i glesbygd. Staten ska ta ett större ansvar för ett brett och likvärdigt utbildningsutbud i hela landet.

3. Studiemedel för yrkesverksamma. Försörjning under studietiden är helt avgörande för att människor ska kunna skaffa sig en ny utbildning. Åldersgränserna i studiemedelssystemen ska höjas och nivån på studiemedlen justeras.

Omställningsfonden omfattar 1,1 miljoner anställda

Omställningsfonden arbetar utifrån ett kollektivavtal och omfattar 1,1 miljoner anställda inom kommun- och landstingssektorn. Omställningsfonden är en icke vinstdrivande stiftelse som ägs av parterna

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA