Annons:

Liten invandring från öst trots fritt tillträde

NYHET2006-08-25

Den strikta regleringen av löner och villkor på svenska arbetsmarknad har hindrat inflyttning av arbetskraft från EUs nya medlemsländer, hävdar två forskare från Institutet för framtidsstudier.

När EU 2004 fick tio nya medlemsländer från Öst- och Centraleuropa införde de flesta gamla medlemsländer restriktioner för invandring därifrån. Bara Sverige, Storbritannien och Irland öppnade sina arbetsmarknader fullt ut.

För Storbritanniens och Irlands del ledde det till att invandringen från Centraleuropa och Baltikum blev betydligt större än väntat. De två länderna hade en stark tillväxt i ekonomin, och den tillkommande arbetskraften kunde fylla luckor på arbetsmarknaden.

Men Sverige har knappast fått någon tillströmning alls, konstaterar forskarna Kristof Tamas och Rainer Münz. Deras förklaring är att kollektivavtalens starka ställning här har gjort det svårt för människor från de nya EU-länderna att konkurrera med inhemsk arbetskraft.

Österrike, däremot, har haft en relativt omfattande inflyttning trots hårda legala begräsningar. Det beror enligt studien på att behovet av arbetskraft tvingade Österrike att acceptera tillfälliga arbetstillstånd för arbetskraft från de nya medlemsländerna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA