För lite görs för jämställd rekrytering
JämO anser att myndigheter och statliga bolag måste skärpa sig för att få en jämställd rekrytering.
JämO har granskat elva statliga bolag och lika många myndigheter med tillsynsansvar.
I bolagen, där många har tekniska yrken, dominerar ofta männen, medan kvinnorna dominerar på myndigheterna med många administratörer och handläggare.
Svårt med rekrytering
Både bolagen och myndigheterna säger sig ha svårt att
rekrytera personal av det underrepresenterade könet. Det kan enligt JämO bero på att de inte tillräckligt har sett över alla steg i rekryteringsprocessen: kravprofilen, annonsen och anställningsintervjun.
Könsuppdelningen förstärker stereotypa föreställningar och hindrar en utveckling mot jämställdhet, kommenterar Dennis Kullman på JämO.
De myndigheter som granskats är Naturvårdsverket, Räddningsverket, Högskoleverket, Läkemedelsverket, Livsmedelsverket, Statens institutionsstyrelse, Finansinspektionen, Konkurrensverket, Folkhälsoinstitutet, Lotteriinspektionen och Kemikalieinspektionen.
Enligt JämO uppvisar myndigheterna genomgående brister när det gäller att sätta upp målsättningar och konkreta åtgärder för sitt jämställdhetsarbete. Bara tre myndigheter har utvärderat föregående års jämställdhetsplan.
Begreppsförvirring
Det råder också en allmän begreppsförvirring kring begreppen lika och likvärdigt arbete. Bedömningen av vad som är likvärdigt arbete är ofta snäv.
Samtliga myndigheter fick göra kompletteringar av sina lönekartläggningar innan JämO blev nöjd.
De statliga bolag som granskats är Luftfartsverket, Sjöfartsverket, Svenska Kraftnät, Lernia, Teracom, Svenska Spel, Provnings- och forskningsinstitutet, Vin- och sprit, Vasakronan och Rymdaktiebolaget.
Samtliga bolag har integrerat jämställdhetsarbetet i ledningssystemet, budgetarbetet och i andra dokument.
Tydliga mål
Över hälften av dem har inte gjort någon utvärdering av föregående års jämställdhetsåtgärder. Men de har å andra sidan tydliga mål för sitt jämställdhetsarbete, enligt Jämo.
Löneskillnader förklarar bolagen genomgående med att kvinnorna är yngre och nyanställda och att de rekryteras internt till chefsbefattningar. Männen sägs ha längre erfarenhet, högre och specifik kompetens och löner som påverkas av marknaden. Tidigare chefskap anges också som en förklaring till mäns högre löner.
fortsatt granskning av myndigheter
Elva myndigheter sätts under luppen när JämO går vidare i sin granskning av statliga myndigheter. JämO vill ha svar på hur myndigheterna rekryterar personal, hur de förebygger sexuella trakasserier och om lönerna analyseras ur ett jämställdhetsperspektiv. I den här omgången granskas CSN, Domstolsverket, Jordbruksverket, Konkurrensverket, Livsmedelsverket, Läkemedelsverket, Naturvårdsverket, Rikspolisstyrelsen, SCB, Socialstyrelsen och Säpo.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.