"Låt industrin vara löneledande"

LÖNER2008-02-21

Det vore ett hot mot samhällsekonomin att frångå industrins roll som löneledande. Det anser de fyra ekonomerna i Industrins ekonomiska råd i en rapport.

Hur lönebildningen ska gå till har varit föremål för diskussion det senaste året. För en tid sedan gjorde IF Metalls avtalssekreterare Anders Tiderman ett utspel om att transportsektorn kanske skulle kunna ge ett bättre mått för den svenska konkurrenskraften än industrin.

Från tjänstesektorn har framförts att också deras företag är utsatta för internationell konkurrens och dessutom är känsligare för löneökningar då lönerna utgör en större del av kostnaderna i tjänsteföretag.

Men enligt Industrins ekonomiska råd har det fungerat bra hittills att låta industrin vara löneledande och den bör vara det även i framtiden.

– Det kan vara rätt riskabelt att drastiskt frångå den ordning som gällt de senaste tio åren, säger Olle Djerf, en av rådets fyra ekonomer, till TT.

Rådets övriga medlemmar är Pontus Braunerhjelm, professor i nationalekonomi vid KTH, Håkan Frisén, chef för Ekonomisk Analys vid SEB och Henry Ohlsson, professor i nationalekonomi vid Uppsala universitet.

Enligt rådets rapport är industrin mer beroende av utrikeshandeln, även om också delar av tjänstesektorn blivit mer internationella. Enligt rådet finns inga bevis för att tjänsteföretagen skulle vara känsligare för löneökningar.

”En stor omläggning av det senaste decenniets avtalssystem innebär betydande risker. Trots vissa brister har det generellt fungerat bra och bidragit till en stabil samhällsekonomisk utveckling”, skriver rådet.

Medlingsinstitutet har tidigare meddelat att det kommer att bjuda in parterna till konferenser kring lönebildningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA