Låsta positioner om Försäkringskassan

KONSTITUTIONSUTSKOTTET2009-04-28

Krisen på Försäkringskassan beror väsentligen på omorganisationen och ledningens tidsoptimism och bristande ekonomiska kalkyler, sa socialförsäkringsministern i riksdagens konstitutionsutskott, KU.

KU höll utfrågningen som en del i granskningen av socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrssons agerande gentemot Försäkringskassan. Granskningen gäller frågan om ministern gett kassan rimliga resurser att sköta sitt uppdrag, och görs efter en anmälan från Socialdemokraterna.

Ministern och utfrågarna var överens om att sommarens och höstens kaos, där människor fick vänta alldeles för länge på sina ersättningar och bidrag, var oacceptabel.

Men när man kom till orsakerna var enigheten slut. Cristina Husmark Pehrsson framhöll att hon vid ett möte med dåvarande generaldirektören Curt Malmborg i oktober förra året inte fick några signaler om stora väntade underskott. När det gäller de långa handläggningstiderna ansåg hon att Försäkringskassans ledning gjort en alltför optimistisk bedömning av hur snabbt effektivitetsvinsterna av myndighetens stora omorganisation skulle visa sig.

– Ministern lägger så mycket skuld som möjligt på Försäkringskassan, kommenterade Morgan Johansson (S).

Oppositionen påpekade att Försäkringskassan i fyra olika remissvar om regelförändringar i socialförsäkringen varnat för att kassan inte skulle klara reformtakten med nuvarande resurser.

– När vi går igenom texterna framstår ledningen som mycket lojal, men samtidigt stressad. Man gör det regeringen säger åt dem trots krympande budget, till en punkt där det inte går längre, sa Morgan Johansson.

Hans partikollega Billy Gustafsson frågade om de omtalade resursförstärkningarna till Försäkringskassan. Cristina Husmark Pehrsson har vid flera tillfällen hävdat att kassan fått sammanlagt 1,2 miljarder kronor i extratillskott. I en intervju i ST Press har hon dock förklarat att det inte var en reell förstärkning, utan bara mer pengar i förhållande till vad den tidigare regeringen hade tänkt att anslå.

– Är de uppgifterna rätt återgivna? undrade han.

– Jag har haft debatter mot oppositionen, och i de sammanhangen har jag talat om en förstärkning med 1,2 miljarder kronor i förhållande till den budget Socialdemokraterna gjort upp, svarade socialförsäkringsministern.

När den borgerliga regeringen tillträdde hade den kort tid på sig att göra en budget, berättade hon. Anslagen till Försäkringskassan bestämdes därför utifrån den tidigare regeringens beräkningar.

– Men jag blev snart varse att resurserna inte räckte till.

Hon redogjorde för den bild hon fick av arbetsläget på kassan när hon tillträdde 2006. En internutredning på Försäkringskassan hade då sagt att det fanns en potential för effektiviseringar på 20 procent med den nya organisationen. Hon fick också veta att myndighetens ledning ansåg att man behövde göra en ”kompetensväxling” i personalstyrkan.

– Man hade behov av uppsägningar och av att tillsätta ny kompetens. En stor del av personalen har bytt arbetsuppgifter eller är nyrekryterad.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA