Långtidssjuka kan mista ersättning

SJUKFÖRSÄKRING2009-10-20

Tusentals långtidssjuka kan bli helt utan ersättning om regeringens regler genomförs. Det handlar om personer som är för sjuka för att delta i Arbetsförmedlingens introduktionsprogram.

– Snart har vi inte någon allmän sjukförsäkring i Sverige längre. Det är så jag ser det, kommenterar en upprörd Siv Norlin, ST-ordförande inom Försäkringskassan.

Efter årsskiftet beräknas 50 000 långtidssjuka bli utförsäkrade från Försäkringskassan. Regeringen föreslog nyligen att Arbetsförmedlingen ska ta över ansvaret för gruppen och erbjuda ett introduktionsprogram och aktivitetsstöd.

Kan förlora all ersättning

Men flera tusen långtidssjuka riskerar att bli helt utan ersättning.

Det gäller dels en grupp personer som i dag har tidsbegränsad sjukersättning men saknar sjukpenninggrundande inkomst, SGI. Om Försäkringskassan bedömer att någon utan SGI är så svårt sjuk att den inte kan utförsäkras utgår inte någon ersättning alls.

Försäkringskassan, som varnar för detta i sitt remissvar, tror att det kan röra sig om tvåtusen personer.

Och den som är för sjuk för att klara av introduktionsprogrammet, men inte tillräckligt sjuk för att beviljas undantag från att bli utförsäkrad, blir helt utan ersättning under nästan tre månader. Orsaken är att det finns en karenstid på 87 dagar innan man kan få tillbaka sin sjukförsäkring.

»Tror att folk inte vill arbeta«

Siv Norlin tycker att hela förslaget är ogenomtänkt.

– I värsta fall menar regeringen att människor ska leva helt utan ersättning. Det visar vilken människosyn man har. De vill inte se att människor kan vara sjuka, utan tror att folk inte vill arbeta.

Hennes bedömning är att det inte blir så många som kan gå introduktionsprogrammet. Det handlar ofta om personer med belastningsskador eller psykiatriska diagnoser som inte har jobbat på många år, säger hon.

– De ringer till Försäkringskassan och är förtvivlade.

Flera remissinstanser är kritiska till undantagsreglerna i regeringens förslag. De är alltför diffusa och ger utrymme för olika tolkningar, anser bland andra Försäkringskassan.

Arbetsförmedlingen är i stort sett positiv till lagförslaget, men understryker att en stor grupp kommer att bli beroende av stöd från kommunerna. Farhågor som delas av Sveriges kommuner och landsting, SKL, och TCO.

Riksdagen tar beslut i november eller december.

"Snart har vi inte någon allmän sjukförsäkring i Sverige längre", säger Siv Norlin, ordförande för ST vid Försäkringskassan.
Bild: Sören Fröberg
"Snart har vi inte någon allmän sjukförsäkring i Sverige längre", säger Siv Norlin, ordförande för ST vid Försäkringskassan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Karin (ej verifierad) tors, 10/22/2009 - 17:39
Tack för att du tar upp detta hemska som pågår medan regeringen bara fortsätter förnekar det.
Inlagt av drabbad (ej verifierad) lör, 01/23/2010 - 22:27
Tack för att du tar upp detta det är precis som du säger jag är utförsäkrad och klarar ej introduktionsprogrammet. men nekas fortsatt sjukpenning blir tvungen att söka sjukbidrag men det tar uppemot 4 månader innan beslut under tiden helt utan inkomst och risk för att min sgi försvinner så även om jag kan söka sjukpenning efter att karenstiden gått så har jag kanske ingen sgi så blir jag beviljad sjukpenning då får jag ändå 0 kr i inkomst eftersom jag blir nollad vi ska helst vara döende för att vi ska slippa introduktionen de förstår inte att man kan vara väldigt sjuk ändå utan att vara inlagd eller döende om man tex har starka morfinpreparat man måste ta dygnet runt då är man ju drogad det kan väl inte vara rätt att man ska tvingas köra till jobbet för det första sen vara påverkad på arbetet man kan ju skada både sig själv och andra men nu vet jag inte vad vi ska ha läkarna till de anses ej vara kapabla att bedöma om vi är arbetsföra eller ej utan det ska arbetsförmedlingen göra men de är väl inga läkare heller de t finns diagnoser som de inte har en aning om va de orsakar patienten för besvär men en sak är säker detta kommer att kosta regeringen mycket mer i längden än som att de hade behållt det gamla systemet tills de hade utrett allt grundligt innan de kastar ut folk på gatan för det är precis va de gör .

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA