Långsam handläggning historia

RÄTTSVÄSENDET2011-02-07

De långa handläggningstider inom den Högsta förvaltningsdomstolen, tidigare Regeringsrätten, är historia. Det hävdar domstolens ordförande Mats Melin.

Förra veckan uppmärksammades att staten tvingats betala skadestånd i många fall där handläggningstiderna enligt Justitiekanslern, JK, blivit oacceptabelt långa i den högsta svenska förvaltningsrätten. Nu gör domstolens chef Mats Melin en markering i ett pressmeddelande:

”Orimligt långa handläggningstider hör till det förgångna. Det stämmer att domstolens handläggningstider i vissa fall har varit för långa. För några år sedan vidtog vi därför en rad åtgärder för att minska balanserna och förkorta handläggningstiderna. Vi har gjort åtskilliga ändringar i vår organisation och i vårt sätt att arbeta.”

Enligt pressmeddelandet har ärendebalanserna i Högsta förvaltningsrätten minskat och handläggningstiderna förkortats väsentligt. Under 2010 avgjordes tre av fyra mål inom sex månader och nio av tio inom ett år.

”Idag har vi ungefär 2 500 mål i balans, vilket kan jämföras med över 8 000 mål under hösten 2007. Vi måste hela tiden ha siktet inställt på att snabbt, men ändå noggrant och insiktsfullt, avgöra våra mål. Hög kvalitet och effektivt arbete går utmärkt väl att förena”, säger Mats Melin.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA