Långa arbetsresor när kontoren blir färre
Kronofogdemyndigheten koncentrerar sin verksamhet och stänger 17 kontor i landet, många redan den 1 juni. De 117 anställda erbjuds jobb på andra kontor. Personalen är chockad över att det ska ske så snabbt.
–Skamligt att göra så här. Jag känner mig överrumplad, säger kronokommissarie Leif Petersen på Kronofogdemyndighetens kontor i Eksjö.
– Att det ska ske så fort! Vi är lite tagna, säger Else-Britt Olsson på kontoret i Ystad där stämningen är »rätt så dyster«.
Nedläggningsbeskedet kom den 30 januari. Kontoren ska bli färre och ha minst 20 anställda. Motiveringen är att kontoren ska bli mindre sårbara vid sjukdom och ledigheter och att de anställda ska ges större utvecklingsmöjligheter.
För personalen kan det bli långa pendlingsavstånd med ibland glesa förbindelser.
Tre timmars resa per dag
–Vi elva anställda erbjuds att flytta till Kristianstad, Lund eller Malmö, berättar Else-Britt Olsson. För min del blir det bussen till Kristianstad och tre timmars resa om dagen.
Visserligen får hon enligt avtal räkna viss restid som arbetstid – men under en begränsad period. Detsamma gäller om hon vill arbeta komprimerat så att hon får en resfri dag i veckan.
–Men arbetsteamets behov tar över, så man kan inte arbeta in den resfria dagen hur som helst, konstaterar hon.
»Oförskämt kort tid«
Genomsnittsåldern på Ystadskontoret är 55 år. Else-Britt Olsson är 59 och chansen att få annat jobb är inte så stor.
Också Eksjökontoret har elva anställda. De erbjuds jobb i Jönköping, sex mil bort.
–I två år har vi levt med nedläggningshot och nu har vi fått en oförskämt kort tid på oss att avgöra om vi ska flytta med, säger Leif Peterson. Och om jag inte följer med vet jag inte hur min ålderspension påverkas. Jag är 62 år. Trygghetsstiftelsen informerar oss den 27 februari, bara tre månader före nedläggningen.
17 KONTOR STÄNGS I ÅR
Den 1 juni stänger Kronofogdemyndigheten kontoren i Ystad, Eksjö, Motala, Värnamo, Kungsbacka, Kiruna, Piteå, Lycksele, Sollefteå och Sveg. Under 2007 stängs kontoren i Oskarshamn, Ljungby, Karlshamn, Hässleholm, Ängelholm, Landskrona och Trelleborg. 117 anställda berörs.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.