Lång väg till god arbetsmiljö
Folkhälsoinstitutet i Östersund har lyckats lösa vissa, men inte alla arbetsmiljöproblem, konstaterar Arbetsmiljöverket ett år efter sin första inspektion.
För två år sedan noterade Arbetsmiljöverket problem på Folkhälsoinstitutet. Det var otydligt ledarskap, stor arbetsbörda och otrygghet. Vid en uppföljning i december i år hade situationen delvis förbättrats.
Karin Molander Gregory i STs avdelningsstyrelse tror att problemen grundlades vid flytten från Stockholm till Östersund för fem år sedan. De höga ambitionerna följde med, trots att nästan all personal var nyrekryterad.
Situationen har förvärrats av abrupt beslutade omorganisationer och en brist på tillit mellan arbetsgivare och fack, anser hon.
– Folk har oftast inte kritik mot sakinnehållet i förändringarna, utan mot hur de har genomförts.
Med hjälp av en konsult har man utarbetat en handlingsplan. Alla medarbetare är delaktiga i processen, och det är bra, tycker Karin Molander Gregory.
– Vi har alla fått en större förståelse för varandras arbetsuppgifter och roller. Men det har kanske inte hunnit landa i resultat än, säger hon.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.