Arbetsmiljöverkets inspektion vid Statens folkhälsoinstitut pekar på många problem vid myndigheten. »Mycket bottnar i arbetsbelastningen«, säger Johan Landin, STs avdelningsordförande.
Bild: Gunno Rask
Arbetsmiljöverkets inspektion vid Statens folkhälsoinstitut pekar på många problem vid myndigheten. »Mycket bottnar i arbetsbelastningen«, säger Johan Landin, STs avdelningsordförande.

Otryggt på Folkhälsoinstitutet

FOLKHÄLSOINSTITUTET2011-02-08

Arbetsmiljöverkets inspektion på Statens folkhälsoinstitut i Östersund lyfter fram stora problem på myndigheten. Ledarskapet är otydligt, arbetsbördan stor och de anställda känner sig otrygga efter återkommande omorganisationer.

Av:  Therese Säfström

– Arbetsmiljöverkets rapport ger en bra bild. Jag tror att vi är väldigt många som ställer oss bakom hur situationen beskrivs. Det är absolut nödvändigt att göra något, säger Johan Landin, ordförande för ST inom Statens folkhälsoinstitut.

Nyligen gjordes också en medarbetarenkät som bekräftar situationen. Enligt de anställda tillkommer hela tiden arbetsuppgifter utan att andra tas bort. Arbete måste göras på helgen för att hinnas med och tiden registreras ibland som flextid för att minska övertidsuttaget. Uppskattade träffar mellan ledningen och de anställda har försvunnit. Och beslut fattas högre upp i organisationen än avsett.

– Mycket bottnar i arbetsbelastningen. Även cheferna har för mycket att göra. De har inte tid att leda utan blir väldigt operativa.
Johan Landin tror också att problemen hänger ihop med att nya personer arbetar med personalfrågor. Han säger att frågan har blivit liggande fast den borde ha lyfts tidigare.

Är du självkritisk när det gäller fackets agerande?
– Vi får ta vårt ansvar. Vi kanske skulle ha agerat på något annat sätt. Jag tycker att alla får fundera över sin roll i det här.

Generaldirektör Sarah Wamala säger att hon tar bristerna som kommit fram på stort allvar. De ska nu gås igenom punkt för punkt.

Har du känt av någon kritik inifrån organisationen?
– Nej, det kan jag inte påstå, men jag har uppfattat att många har mycket att göra.

Kan du förklara vari kritiken om otydligt ledarskap består?
– Jag vet inte vad man menar med otydligt ledarskap. Det ska vi tillsammans försöka reda ut. Finns det konkreta exempel är det lättare att bemöta kritiken.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA