Lång väg kvar till rehabiliteringshjälp

SJUKFÖRSÄKRING2009-01-28

De strama reglerna i sjukförsäkringen skulle följas av ett ökat stöd till de sjuka, via rehabiliteringsgarantin. Ett drygt halvår efter reformen saknas fortfarande viktiga hjälpåtgärder.

Av:  Therese Säfström

I höstas skrev ST Press (nr 13/2008) om att stödet till de sjukskrivna släpar efter. Tidiga insatser från företagshälsovården skulle hjälpa sjukskrivna att snabbt komma tillbaka i jobb. Då hoppades Lars Hjalmarson, vd för Svensk företagshälsovård, kunna börja skriva avtal med landstingen till nyår. Nu tror han att det kan bli av först till halvårsskiftet.

– Det är viktigt att vi kommer igång. För varje dag går människor längre in i sjukskrivningar än vad som skulle behöva vara nödvändigt.

Lars Hjalmarsson menar att landstingens intresse är svalt och avvaktande.

Anna Östbom
, expert på sjukskrivningsfrågor på Sveriges Kommuner och Landsting, förklarar att fokus hos många landsting just nu ligger på annat.
– En del landsting vill först införa vårdval innan man tittar på hur företagshälsovården ska komma in i rehabiliteringen, säger Anna Östbom.

Hon menar att bara för att avtalen dröjer, så betyder inte det att det finns ett ointresse från landstingens sida.

Anna Östbom är däremot mer positiv nu än i höstas till landstingens möjlighet att genomföra rehabiliteringsgarantin fullt ut. En enkät visar att alla landsting har gjort någon form av åtgärder. Det vårdcentralerna efterfrågar nu är utvecklade rutiner, kompetenshöjning genom utbildning och bättre möjligheter att remittera patienter till specialister.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Sjukregler
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA