Lång uppsägningstid ger ny anställning snabbare

ARBETSMARKNAD2024-10-25

De tjänstemän som haft längre uppsägningstid på det jobb de sagts upp ifrån får både högre lön och nytt jobb snabbare, visar en ny forskningsrapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.

Forskarna har undersökt hur längden på uppsägningstiden påverkar omställningen mellan två jobb. Deras slutsats är att en längre uppsägningstid spelar stor roll. En extra månads uppsägningstid gör enligt rapporten att tiden i arbetslöshet minskar med cirka tre veckor. Fler hittar också nytt jobb utan att bli arbetslösa.

”Vi vet att många arbetsgivare ser arbetslöshet som en negativ signal för en persons produktivitet. Att då kunna söka jobb under en pågående anställning hjälper den arbetssökande att undvika detta stigma”, kommenterar Jonas Cederlöf, en av forskarna bakom rapporten, resultaten i ett pressmeddelande.

Studien omfattar cirka 440 000 privatanställda tjänstemän som blev uppsagda under åren 2005 till 2016. Med hjälp av data från Arbetsförmedlingen och Statistiska centralbyrån har forskarna studerat hur det gick för dem. Det visade sig att de som haft längre uppsägningstid i genomsnitt även fick högre lön på det nya jobbet. Rapporten visar också att de med längre uppsägningstid sökte färre jobb än de som hade kortare uppsägningstid.

”De varslade kan vara mer selektiva i sitt jobbsökande om de har längre tid på sig, då ökar chanserna att hitta ett jobb som bättre matchar deras kompetens vilket i sin tur leder till högre ingångslön på nya jobbet”, konstaterar Jonas Cederlöf.

Rapporten visar också att ett högt avgångsvederlag leder till längre tid i arbetslöshet. En ökning av avgångsvederlaget med 10 000 kronor förlänger tiden det tar att hitta ett nytt jobb och ökar arbetslöshetstiden med cirka en halv månad.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA