Läkemedelsverkets chef slipper kritik
Vid ett personalmöte förra året ska Läkemedelsverkets gd Christina Åkerman ha kritiserat medarbetare som lämnat uppgifter till media. Justitiekanslern betonar nu hur långtgående meddelarfriheten är och hur viktigt det är att den respekteras.
Enligt en anmälan till Justitiekanslern ska Läkemedelsverkets generaldirektör i april 2012 ha uttryckt ogillande mot att anställda hade använt sin meddelarfrihet och lämnat uppgifter till media. Hon ska bland annat ha sagt att informationen spridits av någon som ”inte kliver fram” och som ”vill någon illa”.
Anmälaren hänvisar bland annat till en filmsekvens som ska ha dokumenterat händelsen.
Eftersom ärendet är så pass gammalt väljer Justitiekanslern att inte vidta några åtgärder, men betonar ändå att meddelarfriheten är mycket långtgående.
En offentligt anställd har en grundlagsskyddad rätt att fritt uttrycka sin uppfattning om den egna myndighetens verksamhet och förmedla sina synpunkter till media om han eller hon vill det.
”Det kan anmärkas att meddelarfriheten sträcker sig så långt att den även gäller beträffande uppgifter som skyddas av sekretess om denna inte är särskilt kvalificerad”, skriver Justitiekanslern.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.