Här hittar du de artiklar ST Press publicerat om Meddelarskydd. Du kan även följa vad ST Press skriver om Meddelarskydd genom att prenumerera på RSS-flödet för detta ämne.
Två chefer på vårdbolaget Attendo döms av Attunda tingsrätt till dagsböter för brott mot meddelarskyddet. Det är första gången lagen tillämpats skarpt mot ett privat företag.
Var femte statsanställd har avstått från att kritisera eller larma om missförhållanden på arbetsplatsen, visar en undersökning som ST har gjort. Tre av tio känner en oro för repressalier om de framför kritik. ”Det här är ett underbetyg till svensk statsförvaltning”, säger STs förbundsordförande Britta Lejon.
Kriminalvården får kritik av Justitiekanslern för att en hög chef uttryckt sin ”starka besvikelse” över en facklig företrädares uttalanden i Göteborgs-Posten och Ekot. Den viktiga öppna debatten riskerar att strypas, skriver JK i beslutet.
Justitiekansler Anna Skarhed, JK, sällar sig till kritikerna av ett förslag om nya bestämmelser mot spioneri. Enligt JK skulle delar av förslaget kunna ”strida mot den grundlagsfästa svenska traditionen av öppenhet”.
Meddelarskydd bör införas inom fler offentligt finansierade verksamheter som kollektivtrafik, färdtjänst och skolskjuts, föreslår en utredning. STs förbundsjurist Veera Littmarck är kritisk till att inte fler områden omfattas.
Det vore ingen god idé att införa en gemensam visselblåsarfunktion för de statliga myndigheterna, skriver Statskontoret i en rapport. Rättsliga förutsättningar saknas, liksom ekonomiska argument.
Arbetsmiljön för STs medlemmar har försämrats på flera områden och allt fler drar sig för att slå larm om missförhållanden. Det framgår av förbundets nya arbetsmiljöundersökning Temperaturmätare 2016.
Regeringen föreslår att meddelarfrihet ska gälla också anställda i skola, vård och omsorg i privat regi. ”Det är ett jätteviktigt steg mot en bättre ordning, men vi vill ha samma möjligheter för våra medlemmar på tåg, tunnelbana och vid flygplatser”, säger STs ordförande Britta Lejon.
En hög tjänsteman vid Göteborgs universitet åtalas av Justitiekanslern, JK, för brott mot efterforskningsförbudet. Tjänstemannen ska ha försökt ta reda på vem som lämnat uppgifter till Göteborgs-Posten, GP.
Den institutionschef på Göteborgs universitet som misstänks för att ha efterforskat källor bör anmälas till personalansvarsnämnden, anser myndighetens internrevision. Däremot bedöms försök att stoppa kritiska inlägg på Facebook inte som en brottslig handling.
Internrevisionen på Göteborgs universitet ska utreda om en prefekt försökt efterforska källor. ”Om vi kommer fram till att det är ett grundlagsbrott får vi fundera över konsekvenserna”, säger internrevisionens chef Jan Sandvall.
Regeringen vill stärka meddelarskyddet i fler privata verksamheter än vård, skola och omsorg. Nu tillsätts en utredning som ska se över vilka helt eller delvis skattefinansierade verksamheter som bör ingå.