Förtroendekris på Läkemedelsverket

LÄKEMEDELSVERKET2014-04-03

En färsk medarbetarundersökning visar på ett lågt förtroende för Läkemedelsverkets ledning – ett index på 51 där 70 anses godkänt. Även möjligheten att påverka besluten på jobbet får låga värden.

704 av Läkemedelsverkets 771 anställda deltog i medarbetarenkäten. Samma dag som undersökningen avslutades, 3 mars, meddelades att generaldirektör Christina Åkerman inte får förlängt förordnande.

Christina Åkerman har lett Läkemedelsverket sedan 2008. Hon har genomfört flera omorganisationer och blivit kritiserad för sin ledarstil. Under hennes snart sex år som chef har 18 personer slutat i verksledningen.

Det kan vara en bidragande orsak till att de anställdas förtroende för ledningen rasade till ett indexvärde på 47 procent i den förra medarbetarundersökningen. Trots insatser för att förbättra arbetsmiljön och ledarskapet är förtroendet för ledningen i år bara 51 procent.

Läkemedelverket redovisar svaren som ett procentindex, som viktar styrkan i åsikterna. Därmed återspeglar procentsiffran inte alltid andelen med åsikten exakt.

Låga siffror redovisas också för de anställdas möjligheter att påverka besluten på arbetsplatsen – 55 procent. Lika låga siffror får frågan om personalen arbetar i enlighet med verkets värdegrund och frågan om det finns möjlighet till återhämtning.

I övrigt visar enkäten siffror på ungefär samma nivåer som motsvarande undersökningar på andra myndigheter. Det samlade medarbetarindexet är 71, vilket är över snittet för andra myndigheter. 80 procent anser sin arbetsinsats viktig och lika hög siffra uppnås för jämlikhet. Förtroendet för närmaste chef är 76 procent och arbetsmiljön får 70 procent.

”Vi gläds åt resultatet, samtidigt som vi ser områden med ett behov av fortsatt utveckling”, skriver generaldirektör Christina Åkerman på myndighetens hemsida.

I augusti lämnar hon uppdraget. Socialdepartementet har inlett sökandet av en efterträdare.

Läkemedelsverkets medarbetarundersökning

Frågorna besvaras på en sexgradig skala från ”instämmer inte alls” till ”instämmer helt”. Index baseras på en sammanvägning av alla svar, där ”instämmer inte alls” får 0 poäng och ”instämmer helt” får 5 poäng. Alla poäng summeras, delas med det maximala antalet (antalet svarande x 5) och anges sedan i procent. 70 - 100 procent anses vara godkänt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Inlagt av Medarbetare (ej verifierad) mån, 04/07/2014 - 15:57
Vilken skärpt analys! Det var skickligt att inte gå på det pressmeddelande som Läkemedelsverket själva gick ut med. Där lyftes istället fram att man var godkända...

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA