Lågutbildade arbetare lever farligt

NYHET2005-02-15

Risken att dö i en hjärtkärlsjukdom är dubbelt så stor för lågutbildade arbetare som för högre tjänstemän. Det visar en studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften International Journal of Epidemiology.

Av:  Christian Örjestål

– Uppgifterna blir intressanta i ohälsodebatten när man söker svar på frågan om hur mycket av sjukligheten i ett yrke eller social position som går att hänföra till arbetsmiljöfaktorer och andra arbetslivsfaktorer, säger forskaren Tomas Hemmingsson på Arbetslivsinstitutet.

Tillsammans med professor Ingvar Lundberg på Arbetslivsinstitutet har han studerat data från 49 323 män som föddes i Sverige under tiden 1949-1951. Studien redovisar orsaker till skillnader i hjärtkärlsjukdom mellan socioekonomiska grupper på arbetsmarknaden.

Första gången gruppens studerades var när de var pojkar i 9-11 årsåldern, nästa gång när de mönstrade till värnplikten i 18-20 årsåldern och slutligen 1990 när de var i åldern 39-41 år. De följdes sedan med avseende på sjuklighet och dödlighet mellan 1990 och 2000.

Studien visar att hjärtkärlsjukdom är något av en klassfråga. Lägre social och socioekonomisk position innebär större risker för den framtida hälsan. Faktorer som att ha vuxit upp i trångboddhet och i en låginkomstmiljö var vanligare bland arbetare än högre tjänstemän. Arbetarna visade också i 18-20 årsåldern i högre utsträckning än tjänstemännen riskbeteenden beträffande alkoholkonsumtion, rökning och övervikt.

Studien anses unik i sitt slag då den inte bygger på subjektiva uppgifter som individer lämnat i vuxen ålder utan på data från barndomen och ungdomsåren som samlades in när individerna var 9-11 respektive 18-20 år.

– Konklusionen är att omständigheter från barn- och ungdomen är avgörande faktorer för vuxna sociala omständigheter och hälsa, säger Tomas Hemmingsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA