Lågt i tak bekräftas i stor enkät
Lågt i tak, tilltagande stress och toppstyrning. STs avdelningsstyrelse anser att fackets egen arbetsmiljöenkät bekräftas av Arbetsförmedlingens medarbetarundersökning.
Arbetsförmedlingens medarbetarenkät för 2012 är klar. Svarsfrekvensen är hög, 91 procent. Myndighetsledningen framhåller i ett pressmeddelande att personalen känner engagemang i arbetet och att allt fler tycks vara nöjda med kompetensutvecklingen.
Men samtidigt är det uppenbart att viktiga förhållanden i arbetsmiljön försämrats.
Indexet för hur öppet klimat, hur högt i tak, de anställda anser sig ha rasar från 60 till 47 på en skala från 1 till 100. Detta på bara ett år.
Resultatet var likartat i STs egen arbetsmiljöenkät på Arbetsförmedlingen i oktober, säger Fredrik Andersson, arbetsmiljöansvarig i STs avdelningsstyrelse.
– Lågt i tak är ett av huvudområdena även i vår enkät. Men i den här undersökningen är det över 12 000 som svarar, så det är väldigt allvarligt, säger han.
Stress är ett annat problemområde. Allt färre kan skriva under på medarbetarundersökningens påstående ”Jag har inte besvärats av stress eller oro orsakad av mitt arbete under de senaste 12 månaderna”. Här sjunker indexet från 45 till 40 på skalan från 1 till 100.
Förmodligen hör stressen ihop med upplevelsen av toppstyrning, tror Lars-Erik Backström, ordförande i avdelningsstyrelsen.
– Man sitter på huvudkontoret och fattar beslut utan att förankra dem. De lokala cheferna tvingas säga att det här har högsta ledningen redan beslutat, säger Lars-Erik Backström.
Och detta bekräftas av medarbetarundersökningen. Fler säger sig vilja vara delaktiga i beslut än som anger att de faktiskt får en sådan möjlighet.
Medarbetarundersökningen visar på en tendens till polarisering i arbetstagarkollektivet. De som är nöjda och de som är missnöjda är båda växande grupper. Däremot finns det få däremellan. Fredrik Andersson har noterat det, men har ingen förklaring.
– Det är konstigt, säger han.
Personaldirektör Annette Ekström säger att styrningen har blivit tydligare. Arbetsförmedlingen måste visa att dess insatser leder till jobb, säger hon.
– Som arbetsförmedlare kan man säkert uppleva som att handlingsutrymmet blivit mindre. Att man inte längre kan lägga upp det egna arbetet själv. Det kan vara en del i att man upplever det som lågt i tak.
Att så många uppger att de upplever ”lågt i tak” är Annette Ekström inte nöjd med. Men hon tycker att det är positivt att personer som arbetat mindre än två år på Arbetsförmedlingen totalt sett signalerar mer välbefinnande än de som jobbat länge.
– Det är en kraft som vi ska använda oss av. De nya ser på vår roll och vårt uppdrag på ett annat sätt än de gamla som kanske inte alltid hängt med i hur vårt uppdrag förändrats.
Annette Ekström betonar samtidigt att även äldre medarbetares stora kunskap måste tas tillvara.
Att nyanställda svarar mer positivt är inte så konstigt, tycker Lars-Erik Backström.
– Hur många nyanställda riktar skarp kritik mot sin arbetsgivare? Många av dem är dessutom provanställda, säger han.
I undersökningen 2011 rasade förtroendet för generaldirektören Angeles Bermudez-Svankvist från index 69 år 2010 till index 56. I den nu aktuella undersökningen är frågan borttagen.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.