Annons:

»Att det är en hård arbetsbelastning, mycket administration och många akuta uppdrag visste vi sedan förut, men att det är så lågt i tak är alarmerande«, säger Fredrik Andersson. Han är arbetsmiljöansvarig i STs avdelningsstyrelse på Arbetsförmedlingen.
Bild: Mats Erlandsson
»Att det är en hård arbetsbelastning, mycket administration och många akuta uppdrag visste vi sedan förut, men att det är så lågt i tak är alarmerande«, säger Fredrik Andersson. Han är arbetsmiljöansvarig i STs avdelningsstyrelse på Arbetsförmedlingen.

Medarbetare klagar på toppstyrning

ARBETSFÖRMEDLINGEN2012-11-28

En generaldirektör som »styr med rädsla som främsta vapen«. En organisation där den som »inte gillar läget« uppmanas byta jobb. Så skriver anställda i STs enkät om arbetsklimatet på Arbetsförmedlingen.

I oktober genomförde ST en arbetsmiljöenkät bland medlemmarna på Arbetsförmedlingen. 2 800 anställda svarade.

Många av dem beskriver en tyst myndighet där repressalier väntar den som uttrycker en avvikande åsikt. Var fjärde chefsmedlem och 44 procent av alla som svarat anser att det är lågt i tak.

– Att det är hård arbetsbelastning, mycket administration och många akuta uppdrag visste vi sedan förut, men att det är så lågt i tak är alarmerande, säger Fredrik Andersson, arbetsmiljöansvarig i STs avdelningsstyrelse.

Enkäten gjordes efter signaler från både medlemmar och förtroendevalda om att arbetsklimatet försämrats kraftigt sedan årsskiftet.

Mycket av kritiken i enkätens svar riktar sig direkt mot generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist.

»Organisationen är mycket toppstyrd och ingen vågar säga emot«, skriver en medlem. En annan skriver att »GD hotar/skäller ut högre chefer och fackliga som försöker påverka«.

Generaldirektören kritiseras också för uttalanden som »om det inte passar kan man söka sig något annat jobb«.

Fredrik Andersson anser att problemen bottnar i att ledningen detaljstyr och pekar med hela handen.

– Allt är prioriterat uppifrån, vilket leder till att personalen springer på alla bollar. Det finns inget handlingsutrymme och personalens kunskap och erfarenheter tas inte till vara.

Flera svarande skriver också att facket har tystnat. Avdelningen skriver i rapporten att medlemmarna ibland utser förtroendevalda som har nära till pensionen och därför inte behöver vara rädda för repressalier.

Nu genomför arbetsgivaren en egen medarbetarundersökning. I den är en fråga om förtroendet för generaldirektören utbytt mot en fråga om förtroendet för koncernledningen.

– Det är ju mycket märkligt, anser Fredrik Andersson.

I förra årets undersökning rasade förtroendet för Angeles Bermudez-Svankvist från 69 till 56 procent.

Ylva Johansson (S), vice ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott, tycker att ST-enkäten ger en väldigt allvarlig bild och pekar på ett stort ledningsproblem. Hon betonar att ledningen måste underlätta för arbetsförmedlarna att göra sitt jobb.

– De är myndighetens främsta tillgång och generaldirektören måste vara rädd om dem, säger hon.

Varken Angeles Bermudez-Svankvist eller arbetsmarknadsminister Hillevi Engström vill uttala sig om undersökningen för Publikt.

  

Tystare myndighet det senaste året

  • 57 procent av arbetsförmedlarna och 38 procent av cheferna tycker att Arbetsförmedlingen blivit en tystare myndighet det senaste året.
  • 70 procent av medlemmarna uppger att de har en hög arbetsbelastning.
  • 81 procent av cheferna anger att akutuppdrag försvårar möjligheterna att utföra arbetet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av A Andersson (ej verifierad) tors, 03/07/2013 - 10:05
Blev besört när jag läste detta!!! Min arbetsgivare, Försäkringksssan, (Kundcenter) har samma tillvägagångssätt!!! Många av oss anställda har fått hört på medarbetarsamtalen att det är okej att "tycka fritt" så länge vi har nåt positivt att komma med.... annars kan vi behålla åsikter mm för oss själva..... Undrar om det är vanlgt bland alla Statliga bolag att göra detta??? Kankse är det dags att göra undersökningar på Kundcenter också?!

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA