Lågt förtroende för Kriminalvården
Mindre än var tredje svensk har stort förtroende för Kriminalvården. Det framgår av Brottsförebyggande Rådets, BRÅ, nationella trygghetsundersökning.
Kriminalvården hamnar i botten bland rättsväsendets myndigheter i BRÅs undersökning.
Fyra av tio har stort förtroende för åklagarväsendet och för domstolarna, medan mer än varannan tillfrågad (55 procent) säger sig ha stort eller mycket stort förtroende för polisen.
Undersökningen visar också att svenskarna inte har någon större tillit till hur brottsoffer blir behandlade. En av tre tror inte att rättsväsendet behandlar brottsoffer på ett bra sätt. De som själva har blivit utsatta för brott har mindre förtroende för rättsväsendet som helhet. Av dem som anmält brott är förtroendet lägst för åklagarna.
– Människor förväntar sig att vi på ibland ganska kort tid ska lyckas där andra – enskilda individer och institutioner – har misslyckats. Frågan är hur realistiska sådana förväntningar är, men de påverkar likväl förtroendet för myndighetens arbete, säger Kriminalvårdens informationschef Anne Marie Dahlgren i en kommentar.
I studien har närmare 8 000 personer i åldrarna 16-79 år blivit intervjuade per telefon.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.