Lägsta pensionsåldern höjs till 64 år
Den lägsta pensionsåldern höjs till 64 år och premiepensionssystemet reformeras. Det är två centrala punkter i en ny pensionsöverenskommelse som presenterades i dag på Dagens Nyheters hemsida.
– Det skärper än mer kraven på arbetsmiljön och på att arbetstagare ges större inflytande över arbetstiden – för att orka ett helt arbetsliv, säger STs förbundsordförande Britta Lejon.
Det är pensionsgruppen, som består av Socialdemokraterna, Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna, Centern och Miljöpartiet som i dag presenterar en ny pensionsöverenskommelse. Vissa delar känns igen från den avsiktsförklaring som gjordes för ett år sedan, andra delar är nya.
Huvuddragen i överenskommelsen är att lägsta åldern för uttag av allmän pension höjs från 61 till 62 år 2020, till 63 år 2023 och till 64 år 2026.
Även den ålder då det går att ta ut garantipension, det vill säga den pension som man får om man haft inga eller väldigt låga inkomster, höjs från 65 till 66 år 2023. Från 2026 knyts den till medellivslängden. Det kommer dock att finnas ett undantag för den som arbetat 44 år eller mer.
Den övre åldersgränsen för rätten att behålla sin anställning höjs från 67 till 68 år 2020 och till 69 år 2023.
Britta Lejon säger sig förstå att det funnits en oro för att dagens system i framtiden inte kommer att vara tillräckligt robust.
– Men för att det ska fungera att jobba längre måste vi även få finansiella förbättringar för omställning, det vill säga att man kan kompetensutveckla sig eller utbilda sig under arbetslivet, säger Britta Lejon.
En annan del av uppgörelsen är att garantipensionen kommer att utökas med ett tilläggsbelopp för de pensionärer som har det tuffast och att taket för bostadstillägg ska höjas.
Britta Lejon tycker att frågan är viktig och konstaterar att det finns fler akuta problem med låga pensioner, som främst drabbar kvinnor.
– De kan ha jobbat hela livet, men ändå ha en pension knappt över garantipensionen. Jag förutsätter att politikerna också tittar på akuta åtgärder för den här gruppen. Det kan vara ett golv för hur låg pensionen får vara om man jobbat hela livet eller andra lösningar.
Pensionsöverenskommelsen rymmer också en reform av premiepensionsystemet. Staten ska ta ett större ansvar med målet att stoppa oseriösa aktörer. En effekt av det kommer att bli att antalet fonder kommer att minska, skriver regeringen.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.